Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Proglašene dve dobitnice Bukerove nagrade

AUTOR: CityMagazine 15 Oct, 2019
Proglašene dve dobitnice Bukerove nagrade

Oni koji su očekivali ime ovogodišnjeg dobitnika Bukerove nagrade za književnost iznenadiće se kad čuju da nismo dobili jedno, već dva imena. Žiri je odlučio da prekrši pravila i po prvi put posle dužeg vremena podeli nagradu dvema autorkama.

U pitanju su kanadska književnica Margaret Atvud i britanska spisateljica Bernardin Evaristo. Atvud je priznanje zaslužila Testamentima, nastavkom čuvene knjige Sluškinjina priča, dok je Evaristo nagradu dobila za knjigu Devojčica, žena, druga. Ovo je tek treći put da se desila ovakva podela ovog priznanja, nakon 1974. i 1992. godine. Nakon toga, pravila su promenjena kako bi zabranila ovakvo proglašavanje, ali je žiri odlučio da ta pravila prekrši.

Lista imena autora je prvo skraćena na šest, među kojima su pored dobitnica bili i Lusi Elman, Čigozi Obioma, Salman Ruždi i Elif Šafak. Žiri je većao čak pet sati i nikako nije mogao da se odluči za samo jedno ime. Dobitnice će tako između sebe podeliti nagradu od 50 hiljada funti.

Korice nagrađenih knjiga (Foto: Amazon)

One su ušle u istoriju i po drugim kriterijumima. Za Margaret Atvud, ovo je druga Bukerova nagrada i ona sa svojih 79 godina postaje najstariji dobitnik u istoriji nagrada. Što se tiče Bernardin Evaristo, ona postaje prva tamnoputa žena sa ovim književnim priznanjem.

Ostaje pitanje šta bi bilo prethodnih godina kada je žiri takođe razmišljao o podeli nagrade da se ovo desilo pre toga, kao i neizvesnost da li će se pravila poštovati u budućnosti sada kad su već svesno prekršena. Ono što je karakteristično za ovu je činjenica da članovi žirija nisu bili podeljeni između imena dve nagrađene autorke, već su jednoglasno odlučili da je obe zaslužuju.

Izvor: CNN

Naslovna fotografija: Getty Images