Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Promocija romana „Adresa” Dragana Velikića u UK Stari grad

AUTOR: CityMagazine 28 May, 2019
Promocija romana „Adresa” Dragana Velikića u UK Stari grad

Promocija romana „Adresa” (Laguna, 2019) Dragana Velikića, dvostrukog dobitnika NIN-ove nagrade, održaće se u petak, 31. maja od 19 časova u UK Stari grad. Osim autora, o ovom višeslojnom, polemički intoniranom romanu govoriće dr Ivan Milenković, filozof, dr Srđan Cvetković, istoričar, i dr Miodrag Miško Šuvaković, teoretičar umetnosti.

Sa teretom prećutane, izbrisane istorije Grada i marginalizovanih pisaca poput Harmsa, Dragoljuba Brzaka, Ćipika i Tokina, Velikićev „junak našeg doba” predočava čitaocu novi identitet prestonice Srbije. Isleđivanjem svojih likova, stanara zgrade kod Tašmajdanskog parka, narator ispisuje angažovane stranice o izgubljenim, razorenim ili premeštenim adresama. Sve one odnose se na Beograd, kao tačku srpske, jugoslovenske i srednjeevropske kulture. Tačku ukrštanja društveno-političkih, ideoloških i ekonomskih dešavanja, bliže i dalje prošlosti, uključujući i glasove savremenika.

Dragan Velikić rođen je u Beogradu 1953. godine. Diplomirao je opštu književnost sa teorijom književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu. Od 1994. do 1999. godine bio je urednik izdavačke delatnosti Radija B92. Pisao je kolumne za NIN, Vreme, Danas, Reporter i Status. Od juna 2005. do novembra 2009. godine bio je ambasador Republike Srbije u Austriji. Živi u Beogradu kao slobodni književnik.

Dobitnik NIN-ove nagrade za najbolji roman godine – Ruski prozor (2007)

Za roman Islednik dobitnik je iste nagrade 2015. godine, kao i priznanja Kočičevo pero, Vitalove nagrade Kočićeve knjige. Dobitnik Nagrade grada Budimpešte za 2013. godinu i nagrade Podrum Radovanović za životno delo 2016. godine. Knjige Dragana Velikića prevedene su na šesnaest evropskih jezika, arapski i farsi u šezdeset stranih izdanja. Zastupljen je kako u domaćim, tako i u stranim antologijama.