Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Proputujte metropolama čitajući ove knjige

AUTOR: CityMagazine 30 Apr, 2020
Proputujte metropolama čitajući ove knjige

Pred nama je još jedan vikend koji ćemo provesti kod kuće, te je pravi trenutak da osmislite vreme i pripremite šta vam je potrebno. Ukoliko nas pitate, čitanje je uvek odličan izbor, te pogledajte koji naslovi se kriju u vašoj kućnoj biblioteci, ili se počastite nekim novim primerkom. Bilo da volite klasične romane ili moderne autore, ponuda je i više nego bogata. Mi smo odlučili da vam danas malo pomognemo, posebno ukoliko volite putovanja, jer vas vodimo u obilazak metropola iz pera priznatih svetskih pisaca. Reč je o pet gradova – Londonu, Njujorku, Meksiko Sitiju, Lisabonu i Tokiju. Verujemo da ste nestrpljivi, te se udobno smestite i uživajte

London

Naravno, prvi pisac koga ćemo vam preporučti jeste Čarls Dikens, prepoznatljiv po živopisim opisima ove metropole, njenih predela i radničkih četvrti. Neumorni istraživač ulica Londona za sobom je ostavio roman Oliver Tvist, međutim, ne treba zaboraviti ni njegove hronike London noću, posvećene lutanjima po jezivim kutcima. Ukoliko volite multikulturalne priče, pročitajte manje poznat naslov Beli zubi, autorke Zejdi Smit. U pitanju je zanimljivo štivo gde se prepliću kokni i dijalekti Jamajke i Bangladeša. Takođe, nećete pogrešiti ukoliko se odlučite za pisce Džonatana Koua i Vilijama Bojda.

Njujork

Upoznavanje Njujorka započinjemo stranicama romana Lovac u žitu, Džeroma Dejvida Selindžera, da bismo se zatim otisnuli u prelistavanje Njujorške trilogije, Pola Ostera. Ovaj pisac vešto nas vodi kroz najpoznatije delove grada, i približava nam duh i navike njegovih stanovnika. Pored navedenih autora, izdvojili bismo i Dona DeLila, i njegovo delo Kosmopolis. Za ljubitelje Bruklina, preporuka je roman Poslednje skretanje za Bruklin, Hjuberta Selbija. Čitajući stranice ove knjige doživećete galeriju poetičnih i beznadežnih likova jednog kraja grada. Za kraj, predlažemo vam da potražite zbirku eseja pod nazovom Zbogom svemu tom, posvećenu Džoan Didion, u čijem stvaranju je učestvovalo oko 30 pisaca današnjice. Oni su na ovaj način iskazali ljubav prema ovom gradu koji ostaje u njihovom srcu gde god krenuli.

Meksiko Siti

Redove koji slede posvećujemo jednom od najpoznatnijih meksičkih pisaca Karlosu Fuentesu, dobitniku Nobelove nagrade za književnost za 1987. godinu. Njega su najviše uzbuđivale ulice Meksiko Sitija, a svoja zapažanja izneo je u romanu Najprozračnija oblast, koji vam preporučujemo. Reč je o delu koje se bavi nejednakošću među ljudima i socijalnim staležima, te gradu koji se iznova menja.

Lisabon

Putniku koji se ovom gradu približava sa mora ukazuje se prizor poput sna, okupan zlatnim sunčevim zracima pod vedrim nebom. Ukoliko želite da ga istražite među koricama knjiga, ime koje ne bi trebalo da izostavite jeste Fernando Pesoa. On je utkan u istoriju Lisabona, a naš današnji predlog jeste posthumno objavljeni roman – Knjiga nespokoja. Ovo remek-delo predstavlja lutanje vijugavim ulicama portugalske prestonice, viđene očima razočaranog činovnika.

Tokio

Na samom kraju, ukoliko volite azijsku kulturu, vodimo vas na kratko putovanje na Daleki istok. Naime, izvojićemo dva autora koji zavređuju pažnju, a u pitanju su Kafu Nagai, koji je imao oko za detalje i pisao o kvartu Jošivara, i Haruki Murakami i delo Kad padne noć. Reč je o uzbudljivoj sagi koja se odvija među različitim slojevima društva, radnicima, osobama koje pate od nesanice i slučajnim prolaznicima.

Izvor: Vogue France