Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Samo za najhrabrije čitaoce: „Strašno strašna priča“

AUTOR: CityMagazine 23 May, 2019
Samo za najhrabrije čitaoce: „Strašno strašna priča“

„Strašno strašna priča“ počinje strašnim urlikom jednog zmaja posle buđenja iz stogodišnjeg sna. Ali taj Strašni Zmaj odjednom više nikome nije strašan – ni pticama, ni životinjama, ni prolaznicima! Da li će ga se iko bojati u svetu koji se toliko promenio?

Posle slikovnice Strašna priča, koja govori o zmaju koji je sejao strah i trepet u jednom kraljevstvu sve dok se nije susreo s malim radoznalim princem koji ga je razoružao svojim pitanjima, u izdanju Kreativnog centra nedavno je objavljen i nastavak – Strašno strašna priča. Slikovnice je napisala Ana Đokić, a maestralno ih je ilustrovao Dušan Pavlić.

Obe knjige karakteriše humor, jer autorka smatra da deca uživaju u duhovitim pričama u kojima su njihovi vršnjaci glavni junaci. „Deca uvek komentarišu kako Strašna priča uopšte nije strašna i ponosno ističu kako se uopšte nisu uplašila. Strah se na prvu loptu uvek vezuje uz babaroge. Tek kada zajedno pročitamo priču, počinje razgovor o tome jesu li i reči ponekad strašne.“

Dok u Strašnoj priči autorka piše o strahu i o tome kako ga nadvladati, u nastavku govori o svetu u kojem se budi Strašni Zmaj – o svetu bez cveća i drveća u kome životinje žive u zoološkim vrtovima i gde svi gledaju samo u svoje mobilne telefone, a Strašnog Zmaja se više niko ne boji.

„Strašna priča" i „Strašno strašna priča"

„Strašna priča” i „Strašno strašna priča”

Na pitanje kome su namenjene ove dve slikovnice, spisateljica Ana Đokić kaže: „Uvek pišem i za decu i za odrasle. Ne pravim nikakvu razliku. Mislim da ne treba potcenjivati odrasle. I oni imaju onu dečiju iskru koja uživa u slikovnicama. Jedino što se neki možda stide toga. Ali, srećom, sve je više nas koji glasno govorimo kako uživamo u slikovnicama … i stvarajući ih i čitajući ih.“