Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

„Trgni se! Poezija!“ – uzbudljivo 13. izdanje

AUTOR: Jelena Jovanović 22 May, 2019
„Trgni se! Poezija!“ –  uzbudljivo 13. izdanje

Festival koji predstavlja stvaralaštvo najrazličitijih savremenih književnih autora iz raznih sredina realizuje se i ovog proleća. „Trgni se! Poezija!“ je međunarodni festival poezije i knjige koji se održava od 22 – 28. maja u Beogradu, Sremskim Karlovcima, Novom Sadu i Vršcu. Trinaesto po redu izdanje festivala okuplja i predstavlja preko 40 pesnika, prevodilaca i umetnika iz više od 15 zemalja – Austrije, Švajcarske, Španije, Nemačke, Kipra, Malte, Poljske, Švedske, Belgije, Crne Gore, Severne Makedonije, BiH, Hrvatske, Srbije…

Piše: Jelena Jovanović

Beogradski festival je 2007. godine pokrenuo Treći trg – organizacija koja se bavi promocijom poezije i književnosti, umetnosti i kulture čitanja. Glavna odlika festivala, ističe njegov direktor Dejan Matić, je to što svake godine predstavlja interesantne i važne autore, različitih generacija i poetika.

Festival svake godine predstavlja interesantne i važne autore

Festival svake godine predstavlja interesantne i važne autore

Pesnikinja Ilma Rakusa, rođena 1946 u Slovačkoj, je naša najstarija gošća ove godine. Ona piše lirsku, promišljenu, hladnu, stišanu, meditativnu poeziju koju odlikuje sažetost i mir koji se preliva na čitaoca. Najmlađa učesnica festivala, Šarlote van den Bruk iz Belgije, rođena je 1991. godine. Njenu zbirku Lutanje noću čini poezija nabijena slikama, neologizmima… Gost će biti i Jakob Kornhauzer, pesnik i prozni pisac rođen u Krakovu 1984. On je profesor evropske avangarde, i na vrlo ekspresivan način govori svoju poeziju. Najpoznatiji ovogodišnji gost je Marko Tomaš koji dolazi iz Zagreba, iako je rodom iz Mostara. On će na festivalu nastupiti i u subotu, i u nedelju. Njegovo najnovije izdanje je zbirka eseja Pozdravi sa juga. Biće zanimljivo čuti i tri kiparska autora, prozaistu – Andonisa Georgijua koji je za roman Album priča dobio Evropsku nagradu za književnost 2016. godine, zatim Luizu Papaloizu, autorku priča koja piše o sudbinama ljudi koji su sa Kipra emigrirali u Ameriku, i Mariju Joanu, autorku koja ima veoma duhovit pristup stvarnosti i književnosti.”

Ove godine će se predstaviti i mnogi drugi autori – popularni, intrigantni, drugačiji, nagrađivani… Svečano otvaranje festivala Trgni se! Poezija! je 23. maja u 19 h u Narodnoj biblioteci Srbije. Uvertira i zagrevanje biće program koji se dan ranije, u sredu 22. maja u 18 h, održava  u EU Info centru (Kralja Milana 7) – reč je o predstavljanju Festivala literature Evropskog mediterana.

Dejan Matić, direktor festivala,  Juakim Vern, zamenik ambasadora Švedske u Srbiji i Biljana Pajić iz Gete instituta

Dejan Matić, direktor festivala, Juakim Vern, zamenik ambasadora Švedske u Srbiji i Biljana Pajić iz Gete instituta

Do 28. maja programi festivala odvijaće se na više lokacija – U Narodnoj i Biblioteci grada, u Gete Institutu, Krokodilovom Centru za savremenu književnost, galeriji Polet, EU Info centru, na Filozofskom i Filološkom fakultetu, knjižari Akademija…

Publika će imati priliku da sluša poeziju stranih i domaćih autora, razgovore sa pesnicima i prevodiocima, da prisustvuje promocijama novih knjiga… Nakon završnog čitanja poezije, u ponedeljak, 27. maja Boris Mladenović će u klubu Polet, u 21.30 h, spojiti poeziju i muziku u okviru akustičnog koncerta. Detaljan program festivala može se videti na ovoj adresi.

Omaž Rastku Petroviću

Čitav ovogodišnji festival je i poseban omaž velikom pesniku srpske avangarde – Rastku Petroviću (1898-1949). Nežan i optimističan stih Sa svetlim poljupcem na usnama, odabran za slogan festivala, deo je pesme iz Petrovićeve zbirke Otkrovenje objavljene 1922, godine. A prve večeri festivala, 23. maja u 19 h u Narodnoj biblioteci Srbije prevodilac Novica Petrović govoriće o poeziji Rastka Petrovića.

Ovogodišnji plakat festivala

Ovogodišnji plakat festivala

Ove godine obeležava se 70 godina od smrti pesnika koji je, podseća Dejan Matić, bio veoma značajna, i tragična figura našeg pesništva.

Petrović je rođen u uglednoj beogradskoj porodici, i odrastao u jednom ambijentu okrenutom kulturi – i nacionalnoj i kosmopolitskoj. On je učestvovao u Prvom svetskom ratu, potom se školovao u Francuskoj, i upoznao parisku književnu i likovnu scenu. On je tragičan i zbog svoje prerane smrti – umro je u Vašingtonu, u 51. godini. Njegova poetika, težnja da dođe do nečeg novog, da spoji nacionalne korene, slovensku mitologiju sa modernim kretanjima u Evropi toga doba, učinili su da su njegovi tekstovi i poezija vrlo teški za čitanje. Posebno njegova poezija, i čini se da zbog toga nikada nije bio prijemčiv za proučavanje, i za najširu publiku, i to je velika šteta.”