Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Vrhunac Basarinog opusa o demontiranju srpskih mitova – „Kontraendorfin” u prodaji od 17. avgusta

AUTOR: CityMagazine 12 Aug, 2020
Vrhunac Basarinog opusa o demontiranju srpskih mitova – „Kontraendorfin” u prodaji od 17. avgusta

Jedan od najvažnijih savremenih srpskih pisaca, Svetislav Basara u svom novom romanu Kontraendorfin duhovito i britko se obračunava sa srpskom mitomanijom.

Demistifikacija nacionalnih veličina i bardova, od Andrića do Đilasa, razobličavanje tobožnjih istorijskih i biografskih kontroverzi, kod njega je uvek u službi izvrgavanja ruglu pogubnog srpskog mentaliteta, ideoloških zanosa i nacionalne megalomanije njegovih nosilaca, čije je samouništavajuće razmere u literarnoj formi uzdigao do groteske i ubojite, bespoštedne satire.

Neiscrpan humor i hiperbola glavna su piščeva oružja i u ovom romanu, svojevrsnom nastavku Andrićeve lestvice užasa.

Da li nam je „hormon nesreće“ u krvi?

„Voleo bih da izlazak Kontraendorfina, izazove pojačano lučenje istoimenog hormona – poznatog samo u endokrinologijama balkanskih naroda. A kako se manifestuje i na šta to liči, radoznali čitalac se može obavestiti iz opisa eksperimenta sa pacovima u jednom od poglavlja romana“, rekao nam je Basara povodom nove knjige.

Svetislav Basara je dobitnik mnogih književnih nagrada, uključujući i Ninovu nagradu za roman Uspon i pad Parkinsonove bolesti. Njegove knjige su prevedene na engleski, francuski, nemački, mađarski, bugarski, italijanski i makedonski jezik.

Kontraendorfin je nesumnjivo najbolji i najubojitiji u vencu Basarinih romana koje otvara Početak bune protiv dahija, koji tematizuju maligne i neuralgične tačke novije srpske istorije, kulture i politike. Novi roman možete pronaći od ponedeljka 17. avgusta u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.