Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Za ljubitelje čitanja: Olakšajte dušu uz „Crtice“

AUTOR: CityMagazine 13 Jan, 2020
Za ljubitelje čitanja: Olakšajte dušu uz „Crtice“

Ako vam tokom zimskih dana dopadne ruku knjiga Crtice, ne morate da je čitate od početka. Gde god vam se stranice otvore pronaći ćete nešto sebi blisko. I biće vam lakše da znate da je još nekog dodirnuo život na sličan način.

To je i bio cilj autorke Vesne Simović koja je na papir prenela svoje misli i zapažanja o sreći, ljubavi, nadanju, tegobama i raznim svakodnevnim situacijama kroz koje svi prolazimo.

„Nisam razmišljala o žanru u kom pišem, jednostavno sam beležila ono što je dopiralo iz srca tražeći samu sebe. Ispostavilo se da su to kraći tekstovi, za koje mi kažu da deluju olakšavajuće za dušu. I pisala sam ih za svoju dušu kao žena, majka, supruga, ćerka, sestra, prijatelj“, kaže Vesna, inače diplomirani pravnik.

Sve je počelo, kaže, objavljivanjem zapisa, crtica na Instagram nalogu pod nazivom Putnica, koji koristi kao pseudonim. A i posle objavljene knjige na njenom profilu nižu se nove crtice.

„Ako zaboravite ko ste i kuda ste krenuli, zagledajte se u poglede svojih voljenih, i sigurno ćete se pronaći”, piše Putnica, ali i da treba znati šta je istinska ljubav.

„Živimo u svetu gde nas uče da zbog ljubavi prema bližnjima, prema deci, partneru, roditeljima, prijateljima, treba da se odreknemo sebe. Da se žrtvujemo. A onda kada žrtvujemo sve te delove sebe, očekujemo od drugih zahvalnost i ljubav. Jer verujemo da nam tu ljubav duguju. Ali ne ide to tako. Ako ne volimo sebe, sve naše ljubavi prema voljenima biće okrnjene. Ljubav nije žrtva. Ona nije dužničko ropstvo. Njome druge ne treba da zadužujemo. Ona je najdragoceniji dar koji drugima možemo darivati, ne tražeći ništa zauzvrat, samo ako je u sebi već imamo. I jedino takva ljubav je istinska ljubav”.