Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
10 najboljih rok dueta

Koliko god da je teško napraviti i snimiti dobru pesmu, još je teže ostvariti to kada su u pitanju dueti. To podrazumeva dvoje umetnika koji inače ne sarađuju konstantno, već su se dogovorili oko jednog projekta, a tada mogu da površinu da isplivaju ego i mnogi drugi problemi. Baš zbog toga je još impresivnije kada dueti ispadnu odlični i kada se pamte zbog jednake upečatljivosti oba učesnika i ponekad njihovih pratećih bendova.

Treba to sve uklopiti, a treba se i odlučiti da li će u pitanju biti neka moćna balada ili nešto poletnije. Mnogi žanrovi koriste mogućnost dueta u svoju korist, ali rok muzika donela je neke od najupečatljivijih. U nastavku možete videti koji su najbolji, ne računajući one nastupe uživo koji su improvizovani.

Dancing in the Street – Dejvid Bouvi i Mik Džeger

Možda nije najbolja pesma ikada, ali kada se spoje Bouvijevi i Džegerovi glasovi, nastaje vesela himna osamdesetih, koja uvek može da nas oraspoloži. Veliki deo čari leži u zanimljivom spotu, koji je za zagrižene fanove obavezan deo uživanja u pesmi.

Walk This Ways – Aerosmith i Run DMC

U trenutku kada je jedan prethodno veoma uspešan i popularan rok bend počeo da gubi svoj značaj i fanove, uradili su nešto što niko nije očekivao  – duet sa jednim od prvih hip-hop bendova. Ovaj neobičan spoj oživeo je karijeru benda Aerosmith, dokazao da rokeri i reperi mogu zajedno i vrteo se na svim radio i TV stanicama godinama.

Good Times – INXS i Džimi Barns

Ono što je ovde značajno istaći, a što postaje očigledno nakon slušanja pesme, je da su je snimila dvojica veoma dobrih prijatelja. Njena puna snaga dolazi do izražaja tek nakon što se zvuk pojača i tada vas tera da se pokrenete. Džimi Barns odbija da svira ovu pesmu uživo otkako je Majkl Hačens preminuo, a ona je prvi put nastala kao deo saundtreka za ostvarenje The Lost Boys.

Hunger Strike –Kris Kornel i Edi Veder

Moćna pesma, moćan duet i moćna poruka, tako se najkraće može opisati ovo delo. Edi Veder i Kris Kornel bili su dugogodišnji prijatelji iz Sijetla, a nakon smrti Endrua Vuda, Kornel je želeo da mu posveti ceo jedan album sa bendom Temple of the Dog. Na ovoj pesmi gostuje Edi Veder i ta ista ekipa, bez Kornela, činiće kasnije Pearl Jam. Pesma je o tome da ne treba tražiti više od onog što nam je dovoljno, jer ćemo to najverovatnije dobiti tako što uzmemo od onog kome je to neophodno.

Stop Draggin’ My Heart Around – Stivi Niks i Tom Peti

Kada je odlučila da izađe iz senke benda Fleetwood Mac pravljenjem solo albuma, Stivi Niks dobila je zlata vredan savet da snimi duet sa Petijem i ispostavilo se da je to bio jedan od glavnih razloga uspeha albuma. Pesma je postala hit singl na mnogim top listama i predstavlja početak divnog prijateljstva dvoje vrhunskih muzičara.

When Love Comes to Town – U2 i Bi Bi King

Kada sa jedne strane imate legendu poput Bi Bi Kinga, a sa druge nekog ko možda baš i nije omiljen svima, pitate se da li će duet uspeti. Bez obzira na to šta za vas predstavljaju Bono i grupa U2, ovde se njegov glas uklopio u celu zamisao i sve je ispalo mnogo prirodnije nego što je bilo očekivano. To je ujedno bio i način da za Bi Bi Kinga čuju neke nove, mlađe generacije, što je uvek dobar ishod.

Leather & Lace – Stivi Niks i Don Henli

Još jedan duet sa prvog solo albuma Stivi Niks, koji je imao malo turbulentan put. Ona je napisala pesmu za Vejlona Dženingsa, ali je kasnije shvatila da joj za to ipak treba Don Henli, pevač grupe Eagles. Zanimljivo je da ga je jedva nagovorila na duet, iako su se u to vreme zabavljali. A sama pesma napisana je o muškarcu i ženi koji pokušavaju da zajedno reše svoje probleme u muzičkoj industriji.

The Girl From North Country – Bob Dilan i Džoni Keš

Dve legende uopšte nisu imale problema sa egoima jer su se međusobno izuzetno cenili i pre ove pesme. Bob Dilan je već bio snimio ovu pesmu, ali potom su je otpevali zajedno na Kešov poziv. Keš je inače puštao Dilanove pesme pre i posle svojih nastupa i jednom prilikom mu je pisao kako je veliki obožavalac. Odgovor je dobio skoro odmah, a to je da ga je Dilan pratio i voleo od samih početaka. Ostali su prijatelji do Kešove smrti.

Don’t Give Up – Piter Gebrijel i Kejt Buš

Gebrijel je napisao ovu pesmu za sebe i predložili su mu da snimi duet sa Doli Parton, koja je to ipak odbila. Novo rešenje bila je Kejt Buš, njegova draga prijateljica, za koju kaže da je pesmi donela jednu neverovatnu dimenziju. Njegovi stihovi su teški, tmurni i bez imalo optimizma, dok njeno pevanje donosi neku vrstu svetla i nade.

Under Pressure – Queen i Dejvid Bouvi

Bouvi je sasvim slučajno snimao album vrlo blizu mesta gde je grupa Queen imala studio i odlučio je da svrati do njih. Izazvao je Merkjurija na neku vrstu muzičkog duela i iz toga se izrodila ova pesma, koja pokazuje punu moć oba njihova glasa i koja je postala vanvremenski hit. Da li bi izazova bilo da nije bilo droge i alkohola, to ne znamo, ali da je snimanje vredelo, vredelo je.

Izvor: Far Out Magazine

Naslovna fotografija: Peter Still/Kevin Mazur/Getty