Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
35. Beogradski džez festival

Dom omladine Beograda od 22. do 27. oktobra 2019. predstavlja 35. Beogradski džez festival, pod sloganom „Džez svetkovina“ / „Jazz celebration“.

Ovogodišnji program ima posebnu strukturu, prilagođenu posebnoj, slavljeničkoj prilici: umesto 5, trajaće 8 dana – redovnih 6 dana programa, uvodni DJ program i festivalski progam PLUS, sa skoro 30 koncerata i nizom pratećih događaja.

Svečano otvaranje 35. Beogradskog džez festivala zakazano je za utorak, 22. oktobar (19h) u Velikoj sali Doma omladine Beograda, uz dupli program. U prvom delu večeri srpsko-internacionalni sastav Nikolov-Ivanović Undektet, sa Mažik Malikom, značajnim predstavnikom srednje džez generacije iz Francuske kao specijalnim gostom, izvešće posebno pripremljen program za ovu priliku. Potom nastupa velikan francuske scene, čiji rad je otvorio vrata mnogim tamošnjim savremenim autorima, Anri Teksje sa projektom Sand Woman. Budući da regularan program BDŽF ove godine završavamo nastupom uzbudljive francuske fri džez postave Tea Sekaldija Freaks (27.10), jasno je da smo ovakvom selekcijom želeli i da obeležimo dve činjenice – da su pre tačno 180 godine Srbija i Francuska uspostavile diplomatske odnose, ali i da su nam upravo iz Pariza, posle Prvog svetskog rata, stigle prve note tadašnjih džez kompozicija.

Glavne zvezde ovogodišnjeg izdanja 35. Beogradskog džez festivala nastupiće u Kombank dvorani, sali koja je izuzetno vezana za ovu manifestaciju, pa ćemo se tokom tri koncertna dana u tom prostoru  simbolično prisetiti brojnih koncerata iz duge istorije. Tamo ćemo imati priliku da vidimo neke od apsolutnih džez legendi: 23. oktobra čarobnjaka bas gitare Stenlija Klarka sa bendom u kojem predstavlja brilijantne mlade talente, a 24. oktobra Dajen Rivs, veliku džez divu i jednu od tri najvažnije pevačice današnjice. Poslednje festivalsko veče, 27. oktobra je rezervisano za muziku velikana koji su udarili temelje savremenim džez tendencijama – program će otvoriti Mingus Big Band, sa izborom kompozicija nezaboravnog  Čarlsa Mingusa, a zatvoriti Čarls Lojd, živa ikona džeza, jedan od najvećih lidera i improvizatora svih vremena, nepresušni mislilac i inovator. Ovaj izuzetni vizionar, važan sa razvoj filozofije džeza u XXI veku, dolazi po treći put na BDŽF, ovoga puta sa novim projektom Kindred Spirits. Pored velikana, u Kombank dvorani nastupiće i neke od najintrigantnijih mladih grupa sa našeg kontinenta: krajnje nekonvencionalni Flat Earth Society iz Belgije (23.10), kao prvi moderan evropski big bend na festivalu posle dužeg vremena, ali i najveći talenti sa Istoka u ovom trenutku, ruski Ilugdin Trio sa pevačicom Tanjom Balakirskajom (24.10).

Program u Domu omladine Beograda, koji svojom smelošću privlači mnogo pažnje naših ljubitelja džeza, okupiće nikad više novih i po godinama mladih sastava iz celog sveta. Posebno predstavljanje imaće sve uticajnija savremena nemačka džez scena, odakle nam dolazi neprikosnovena evropska pijanistička zvezda Mihael Volni sa svojim triom (26.10), ali i izuzetno talenatovana postava bubnjara Maksa Andžejevskog Hütte (25.10), sa programom koji predstavlja omaž stvaralaštvu velikog engleskog rok autsajdera Roberta Vajata.

Od talenata sa severnoameričkog kontinenta, ugostićemo novu veliku vokalnu zvezdu iz SAD, Džezmiju Horn sa najnovijim programom Love and Liberation (25.10), te Lailu Biali, klavirsku džez senzaciju iz Kanade i njen trio (26.10), dok će nam jedno od velikih imena modernog američkog džeza Stiv Kolmen sa bendom Five Elements (26.10) ponuditi uzbudljiv koncept ukrštanja džeza sa hip hopom.

Ovogodišnji Serbian showcase (23.10) ponudiće izbor najkvalitetnijih poduhvata domaćeg džez  podmlatka: mladi saksofonista i kompozitor Rastko Obradović, koji je prve profesionalne korake napravio upravo na Beogradskom džez festivalu, nastupiće sa norveškim kvartetom; Milan Stanisavljević, stacioniran u Ljubljani, gostuje sa svojim slovenačkim kvintetom; a iz Novog Sada stiže bend Dragon’s Fuel, nove nade savremene srpske džez scene.

Beogradski džez festival ove godine će imati i program PLUS: u ponedeljak, 28. oktobra nastupiće jedan od najznačajnijih evropskih džez umetnika, vrhunski pijanista Ketil Bjornstad iz Norveške. Ovaj kultni autor, kada su u pitanju skandinavska džez škola i već pomenuta ECM etiketa, održaće solo koncert u Velikoj sali Doma omladine Beograda (20h). Biće to prilika da zajedno saberemo utiske sa slavljeničkog izdanja najstarijeg srpskog džez festivala.

Ograničen broj vaučera za komplete ulaznica 35. Beogradskog džez festivala se može nabaviti na Blagajni Doma omladine Beograda, svim prodajnim mestima Ticket Vision-a i preko sajta www.tickets.rs. Aktuelna cena vaučera je 4000 RSD, a obuhvata sve koncerte u glavnom programu festivala. U prodaji su i specijalni komplet vaučeri za tri večeri glavnog programa 35. Beogradskog džez festivala, koje će biti održane u Kombank dvorani, po ceni od 3000 RSD. U prodaji su i pojedinačne ulaznice za sve koncerte u okviru 35. Beogradskog džez festivala.

35. Beogradski džez festival

Makedonska 22, Dečanska 14
21.Oct 2019
Dom omladine Beograda, Kombank dvorana
3.000, 4.000 kompleti