Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

5 pesama koje su korišćene za mučenje zatvorenika

AUTOR: CityMagazine 20 Feb, 2018
5 pesama koje su korišćene za mučenje zatvorenika

Svi smo nekada bili primorani da slušamo muziku koju preziremo na okupljanjima društva, porodice ili kolega. Iako smo u dubini duše iskreno patili, ipak nismo oktrivali drugim kako se osećamo kako ne bi uvredili domaćine. Ako je muzika kod nas, slobodnih građana, u stanju da izazove takvu iritaciju, kako bi tek reagovali da se nalazimo iza rešetaka i teoretski nemamo šansu da pobegnemo od muzike koja nam ne prija?

Iz tog razloga uopšte nije retkost da se <strong>muzika koristi za mučenje zatvorenika</strong>. Sledećih<strong> 5 popularnih pesama</strong> su samo neki od hitova upotrebljavanih tokom godina u tu svrhu.

1. Westlife My Love 

Mnogi bi rekli da su tzv. boj bendovi smišljeni isključivo sa ciljem da nas muče svojom muzikom. Među osobama koje tako misle su se očigledno našli i operativci CIA-e koji su veliki hit My Love benda Westlife puštali tokom torture Sulejmana Abdulaha u COBALT zatvoru u Afganistanu. Kada su članovi grupe čuli za ovu informaciju 2015, prvobitno im nije bilo baš prijatno, ali su kasnije uz smeh priznali da nisu mnogo ponosni na ovu pesmu i našalili su se da je zatvorenik verovatno sve priznao posle par sati njenog neprekidnog slušanja.

2. The Blues Brothers Rawhide 

Za razliku od prethodne pesme, ova numera iz filma The Blues Brothers nije korišćena tokom mučenja već pre početka neretko brutalnog ispitivanja u COBALT zatvoru u Avganistanu. To je potvrdio i bivši robijaš Ramzi bin al-Šib i dodao da mu je posle prvih par nota pesme bilo jasno šta sledi. Ponekad nije potrebno da pesma bude puštana neprekidno da bi se kod zatvorenika stvorio efekat velike mentalne nelagode.

3. George Harrison My Sweet Lord 

Nakon smrti čileanskog diktatora Aagusta Pinočea 2006. godine otkriveno je da je njegov brutalni režim zatvorenike često izložavao preglasnim zvucima popularnih pesama, između ostalog i velikog hita Georgea Harrisona My Sweet Lord, pesme kojoj je pre mesto na skupu posvećenom miru u svetu ili spiritualnom buđenju vernika nego u zatvoru.

4. Eminem Slim Shady 

Binjam Muhamed je tokom svog života prošao kroz nekoliko američkih vojnih zatvora, uključujući i zloglasni Gvantanamo bej. U intervjuu za engleski Guardian on je izjavio da je proces mučenja u njima uvek imao i odgovarajuću muzičku pratnju. Iste pesme su išle u krug satima, a jedna od takvih koju nikada neće zaboraviti je bila i Slim Shady od Eminema. Na iznenađenje mnogih Binjamu je mnogo teže palo slušanje repa od fizičkog bola.

5. Christina Aguilera Dirrty

Detaljan pregled izveštaja mučenja u Gvantanamo beju sredinom 2000-ih godina je otkrio da je glasna muzika puštana celu noć kako bi se zatvorenici mentalno slomili i nakon nekoliko neispavanih noći od njih lakše dobile tražene informacije vezane za terorističke aktivnosti. Ovaj hit Christine Aguilere je izabran zato što je prilično agresivan za jednu pop pesmu, ali i kako bi provokativan tekst pesme, koju pored svega još peva i žena, još više nervirao religijske fanatike.