Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Arsenal 10 počinje sa Orgazmom

Jubilarni Arsenal Fest 10 biće otvoren u subotu 4. jula (od 21:00) nastupom bendova Električni orgazam, Čovek bez sluha i KBO! u prostoru „Zastavine bašte” u Kragujevcu, gde će svakog vikenda, tokom narednih mesec dana, biti održavane svirke značajnih imena domaće i regionalne muzičke scene, uz tribine, projekcije filmova i drugi festivalski prateći program. Arsenal Fest 10 biće održavan uz neophodne mere zaštite zdravlja posetilaca u skladu sa preporukama i propisima nadležnih organa.

Arsenal 10 prigodno kreće sa legendarnim Električnim orgazmom, koji slavi 40 godina karijere, tokom koje se od novotalasnih početaka sa lakoćom menjao kroz psihodeliju, rok i brojne granične žanrove, uspevši da snimi niz značajnih i odvažnih albuma, od istoimenog prvenca (1981), preko Distorzije (1986) do poslednjeg Gde smo sad? (2019). Uz brojne hitove kao što su Kako bubanj kaže, Ja sam težak kao konj, Debela devojka i Spojimo se sad, Električni orgazam je snimio i generacijske himne Zlatni papagaj, Nebo, Krokodili dolaze i Seks, droga, nasilje i strah.

„Drago nam je da je baš u Kragujevcu prvi koncert i konačno početak naše turneje 40 godina Orgazma. Zbog situacije sa korona virusom totalno su nam se pretumbali datumi koncerata i, eto, igrom slučaja ispalo je da krećemo baš iz Kragujevca. Moram reći da nam je to baš drago, jer smo Kragujevac uvek doživljavali kao rokerski grad, sa publikom koja se dobro razume u ono što mi radimo”, kaže frontmen Srđan Gojković Gile.

Foto: Gordan Jović

Pank rok bend Čovek bez sluha nakon albuma Događaj dana (2011) nastavio je uzlaznu putanju sve većih priznanja i prepoznavanja u regionu, kako žestokim koncertnim nastupima, tako i aktuelnim Stanimo u gard (2018), koji je iznedrio upečatljive pesme poput naslovne, I posle svega i Sad je kraj, čime je potvrdio reči frontmena Mikija Radojevića da „u rok muzici nema foliranja, ali i da umetnost nije stajaća voda, već reka koja mora da teče i talasa da ne bi presušila”. 

KBO! je jedan je od muzičkih simbola Kragujevca, koji je status kultnog pank benda na prostoru bivše Jugoslavije i šire izgradio kao zvučno prepoznatljiv trio sa dve gitare i bubnjem (bez basa) na albumima Forever Punk (1989), Pozovi 93 (1990), Za jedan korak (1992), Svetlo ludila (1997), (Ne) menjajte stanicu (2001) i Drugarska…stvar (2002). Bend je nedavno spotom Vikend najavio novi album.

Foto: Saša Vujić

Ulaznica za prvo veče Arsenala 10 na kome 4. jula nastupaju Električni orgazam, Čovek bez sluha i KBO! košta samo 500 dinara preko mreže i prodajnih mesta www.tickets.rs, a u Kragujevcu u Domu omladine i Da Gama Travel-u. 

Prethodno najavljeni program Arsenala od 24. do 27. juna 2020. godine prebačen je za 23, 24, 25. i 26. jun 2021. godine. Nastupe su za 2021. godinu već potvrdili Ingvi Malmstin, Gogol Bordello, Dubioza kolektiv i Djaikovski.

Naslovna fotografija: Goranka Matić

Arsenal Fest 10 / ElOrg / ČBS / KBO! / 4. jul 2020

Trg Topolivaca bb
04.Jul 2020
Zastavina bašta
500 RSD