Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Beogradski džez festival uprkos svemu

AUTOR: Zorica Kojić 27 Nov, 2020
Beogradski džez festival uprkos svemu

Za sve iskrene ljubitelje džeza, decembar bi lako mogao postati mesec ostvarenja svih onih dugo već neispunjenih želja. Ako je u svom prethodnom, jubilarnom 35. izdanju, Beogradski džez festival bio u znaku svetkovine (Celebration!), sada je ključna reč džez-istanca (Jazzistance). Da, dobro ste čuli – naziv kome je kumovala PR menadžerka DOB Milica Ševarlić i koji u sebi objedinjuje sve teške pojmove ove Covidom-19 obeležene 2020. godine, poput distance, rezistencije i, konačno, egzistencije, slogan je aktuelnog 36. Beogradskog džez festivala pred nama. Vreme je da se pokaže kako je život u ritmu džeza i te kako moguć, koronavirusu uprkos.

Ovogodišnji Beogradski džez festival definitivno se održava od 9. do 13. decembra (sreda–nedelja) u prostorima Doma omladine Beograda, kao svoje matične institucije, i u Kombank dvorani, odnosno nekadašnjem Domu sindikata. Program pred nama, po rečima organizatora, ravnopravno obuhvata miks proverenih srpskih i regionalnih džez imena, i to u izdanjima u kakvim ih još do sada nismo imali prilike čuti, ali i pregršt izabranih evropskih avangardnih sastava mlađe generacije, na tragu najsmelijih muzičkih ideja sadašnjice ovog žanra.

Nenad Vasilić / Foto: Igor Ripak

Posebnu pažnju svakako zaslužuju brižljivo osmišljene kolaboracije i specijalno probrane umetničke ličnosti za ovu priliku. Tako, na samom otvaranju festivala, u Velikoj sali Doma omladine Beograda, nastupa kontrabasista, kompozitor i pedagog Nenad Vasilić s Big Bendom RTS, u ekskluzivno naručenom repertoaru od Beogradskog džez festivala, za koji je inspiracija bio srpski folklor, zaodenut ovde, dabome, džez ruhom. Takođe, kad je o domaćim snagama reč, naš ugledni saksofonista Jovan Maljoković biće domaćin one festivalske večeri tokom koje će se predstaviti nekolicina legendi srpske džez scene, među kojima i uvek rado viđeni gosti festivala – doajeni Lazar Tošić i Vlada Maričić. A šuška se o još nekim spektakularnim regionalnim spojevima, samo pssst…

Ulrich Drechsler / Foto: Georg Cizek-Graf

Jedan od najomiljenijih novih prijatelja ovdašnjih džez poklonika i Doma omladine Beograda, ali istovremeno i svestrani muzičar koji spada među trenutno najznačajnije autorske glasove džeza u Austriji – Ulrich Drechsler – donosi na 36. Beogradski džez festival svoj već čuveni projekat Liminal Zone: AZURE, nudeći opčinjavajući spoj slobodoumnog džeza i savremene elektronike u sopstvenoj originalnoj viziji.

Avishai Cohen / Foto: Andreas Terlaak

U dodatnom programu pod nazivom Beogradski džez festival +, u nedelju, 13. decembra, u Kombank dvorani, beogradska publika biće za svoju dugu lockdown apstinenciju i doslovno počašćena dolaskom jednog od svojih ultimativnih džez heroja, koji nesumnjivo prekoračuje sve stroge stilske granice kad je o obožavaocima reč. Avishai Cohen Trio poslednji put oborio nas je s nogu na Beogradskom džez festivalu 2016. godine u Velikoj dvorani Sava Centra, prostirući ono svoje hipnotičko tonsko tkanje kome smo se još prilikom prvog susreta s njima na Kolarcu 2007. dobrovoljno prepustili – zauvek! O tome šta maestro Avišaj Koen ume da učini sa sluhom i svim našim čulima, vodeći nas svaki put na unikatno strastveno muzičko putovanje, toliko su dobro iskusili srpski slušaoci, da je dolaženje do ulaznice za ovaj uvek nezaboravan zvučni trans već pitanje časti.

Neka zato pružanje otpora u čast džeza počne! S vama u društvu, naravno.

Beogradski džez festival

Makedonska 22 Dečanska 14
09.Dec 2020
13.Dec 2020
Dom omladine Beograda, Kombank dvorana