Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Bora Dugić i kraljevi frule u Kombank dvorani

AUTOR: CityMagazine 07 May, 2019
Bora Dugić i kraljevi frule u Kombank dvorani

Bora Dugić (Đurđevo, 1949.) proslavljeni je srpski muzičar i virtuoz na fruli, narodnom instrumentu koji se smatra jednim od standarda u sazvučju više balkanskih naroda. Dugić ove godine slavi redak jubilej, koga svakako vredi obeležiti, između ostalog i ovim koncertom: 50 godina rada i 70 godina života.

U knjizi za prvi razred osnovne škole, uz objašnjenje šta je frula stoji njegova fotografija, na šta je posebno ponosan, kao i na činjenicu da u udžbeniku za peti osnovne piše kako je frula jednostavan instrument, ali neki frulaši mogu da na njoj sviraju i teže kompozicije mnogo dubljeg sadržaja. Tako se preporučuje đacima da slušaju album Čarobna frula Bore Dugića.

Dugić je završio gimnaziju i Višu pedagošku školu, u Kragujevcu, gde je  bio i sekretar KUD Abrašević, potom član Velikog narodnog orkestra Radio-televizije Beograd. Kao solista frulaš snimio je desetak ploča i kaseta, nekoliko CD-ova i video-kaseta i održao stotinak solističkih koncerata širom sveta. Dobitnik je Zlatnog beočuga za trajni doprinos kulturi Beograda i brojnih domaćih i međunarodnih priznanja, te Ordena Svetog Save drugog stepena, kojim ga je odlikovala Srpska pravoslavna crkva februara 2013. godine.

Teodosi Spasov (Theodosii Spassov, 1961) slavni je bugarski džez muzičar koji svira kaval, drvenu „pastirsku” frulu sa osam rupa, jedan od najstarijih instrumenata u Evropi, bogat tonovima i tehničkim mogućnostima. Teodosi Spasov razvio je svoj jedinstveni stil sviranja instrumenta sintetizujući tradicionalni folklor sa džezom i klasičnom muzikom. Već decenijama gostuje širom Evrope, Azije, Bliskog istoka, Australije, Kanade i Sjedinjenih Država: u aprilu 1995. godine magazin Newsweek prepoznao je Spasova kao jednog od najtalentovanijih istočnoevropskih muzičara u svom članku „Najbolji na Istoku”, ističući da „… nije samo preživeo postkomunističku kulturnu pustoš – on je zapravo izmislio novi muzički žanr. ” Učestvovao je u snimanju preko dvadeset CD-ova, četiri samostalna, koja su širom sveta zaslužila prizanja. Komponovao je i izveo brojne filmske partiture, uključujući i onu za poznati francusko-bugarski igrani film Granitza (1993). Snimio je i teme za filmove italijanskih kompozitora Karlosa Siliota i Enia Morikonea pod nazivom Italijanska priča. Kod kuće u Bugarskoj, Spasov je nacionalni lik i muzički heroj, a nedavno mu je dodeljena i nagrada „Muzički umetnik godine”. Umetnički je direktor svetski poznatog ansambla muzike, drame i plesa Philip Koutev. Trenutno je solista Bugarskog nacionalnog radija.

Madalin Luka

Madalin Luka

Madalin Luka (Madalin Luca) rumunski je umetnik nove generacije, koji donosi svež pristup tradicionalnom instrumentu – panovoj fruli. Tokom karijere hrabro se bavio različitim žanrovima – rumunskom tradicionalnom muzikom, klasičnom muzikom, džezom, world muzikom, a učestvovao je na brojnim festivalima i koncertima u Evropi, nastupajući kako solo, tako i sa različitim bendovima i orkestrima. Madalin Luka se u javnosti profilisao kao tragač za novim načinima muzičkog izražavanja, eksperimentišući sa neotkrivenim mogućnostima panove frule, uvodeći je u nove muzičke teritorije, koje do sad nije pohodio nijedan drugi muzičar na ovom instrumentu. On stvara sopstveni svet zvuka, koristeći akustičnu i elektronski tretiranu panovu frulu, kroz sredstva izražavanja elektronske i eksperimentalne muzike, razne zvučne efekte.