Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Musicology Barcaffe Sessions otkriva izvođače nove sezone

AUTOR: CityMagazine 27 Jul, 2019
Musicology Barcaffe Sessions otkriva izvođače nove sezone

Po običaju, novu sezonu otvara izvođač koji je već nastupao na serijalu i imao prilike da oduševi beogradsku publiku. Reč je o svetski poznatoj francusko-marokanskoj kantautorki, Hindi Zahri, koja će, nakon koncerata u sklopu Musicology serijala u Zagrebu i Ljubljani, održati dva koncerta u klubu Bitefartcafe, 28. i 29. septembra. Malo više od mesec dana kasnije, koncert će, sa svojim bendom, održati jedan od najuspešnijih gitarista današnjice, Kori Vong iz benda Vulfpeck, 7. novembra na istoj lokaciji.

Musicology već šestu sezonu zaredom osluškuje želje svoje publike, ni ove godine ne prezajući od dovođenja izvođača koji su upravo izbor fanova serijala.

Hindi Zahra, multiinstrumentalistkinja i kantautorka slobodnog duha, u potrazi za svojim ličnim i muzičkim identitetom, odlučila je da se preseli sama u Marakeš, gde se posvetila isključivo umetničkom stvaranju. I sama naziva ovo putešestvije begom u samoću iz koje su se rodile pesme nastale u istinskom zanosu i ekstazi, prožete osećajem melanholije. Igrajući se muzičkim stilovima, preuzima uticaje Kube, Jordana, Andaluzije, Egipta i Italije i svako iskustvo spaja u autentičnu muzičku kreaciju.

Hindi Zahra i Kori Vong, gitarista benda Vulfpeck, prvi izvođači nove sezone Musicology serijala

Hindi Zahra i Kori Vong, gitarista benda Vulfpeck, prvi izvođači nove sezone Musicology serijala

Ovenčana je prestižnim nagradama kao što su Constantin i Victoires de la Musique, a kritičari njenu muzičku strast i energiju povezuju sa umetnicima kao što su Miriam Makeba, Sesaria Evora, Marvin Gej i Nina Simon.

Nakon što je 2017. godine, u okviru istog serijala, Hindi Zahra održala koncert pred rasprodatim klubom Bitefartcafe, za koji se tražila karta više, koncert o kom se i dalje sa oduševljenjem priča, organizatori su odlučili da ove sezone zakažu čak dva koncerta i time obraduju beogradsku publiku.

Ubrzo zatim, u novembru, u Beograd stiže po prvi put jedna od najvećih fank senzacija današnjice – gitarista grupe Vulfpeck, Kori Vong sa svojim bendom. Prepoznatljiv po veštini improvizacije, veselom duhu prilikom nastupa i fleksibilnom zglobu desne šake, ovaj virtuozni gitarista započeo je svoju karijeru u Mineapolisu, svirajući po džez klubovima, pre nego što se pridružio R&B/fank sastavu Vulfpeck 2015. godine.

Sa 16 godina, Vong je pretrpeo veliku povredu glave koja je rezultirala gubljenjem osećaja u desnoj ruci. Prognoze lekara po pitanju njegovih šansi za život bile su loše, ali on, kao večiti optimista, nije hteo u to da poveruje. Vremenom, uspeo je da se izbori sa svim poteškoćama, da bi danas bio jedan od najpriznatijih gitarista, kantautora i producenata, čiji se album The Optimist našao na Bilbordovoj listi top 20 džez albuma prošle godine.

Pod uticajem Prinsa, Džeksona, grupe Earth, Wind & Fire, ali i Metenija, Skofilda i Frizela, kreirao je stil komuniciranja sa publikom koji je melodičan i nežan, ne ustručavajući se da se u potpunosti prepusti izraženom fanku kada za to dođe trenutak. Kombinujući električnu i akustičnu veštinu sviranja i stvarajući autentičan izraz i „gruv”, zaradio je poštovanje najvećih savremenih „džemera” i kolega muzičara.

Najavom prva dva izvođača šeste sezone serijala, Musicology Barcaffe Sessions osigurao je da će i ovu godinu obeležiti sve kvalitetniji koncertni program u Beogradu i regionu, dok će uživanje u vrhunskim muzičkim notama upotpuniti i ukusi najkvalitetnije Barcaffè espresso kafe.