Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Muzička recenzija: Vlada Divljan & Old Stars Bend „Sve laži sveta“ (LP, Mascom 2020)

AUTOR: Aleksandar S. Janković 26 Sep, 2020
Muzička recenzija: Vlada Divljan & Old Stars Bend „Sve laži sveta“ (LP, Mascom 2020)

Pre nešto više od dvadeset godina Vlada Divljan je sa svojim Old Stars Bendom snimio klasik autentične srpske pop muzike. Ironično, klasici autentične srpske pop muzike kao da i ne postoje u Srbiji, niti bilo gde. U stvari, radi se o specifičnoj i unikatnoj zen smesi široke slovenske duše, klasičnog pop senzibiliteta, starogradskih pasaža, građanskog šmeka, kempa, pravoslavnog misticizma, kreativne apatije, urođene duhovitosti i besmislenog poetskog osećaja za pravdu i istinu. Sve laži sveta su vanvremenski klasik dostojan svog autora i publike, ali nedostojan svog vremena.

Album je sniman 1998. i zamišljen da izađe neuporedivo ranije kao neka vrsta kreativnog sikvela Odbrane s obzirom na to da neke pesme potiču još iz vremena Idola. Uz ogromnu pomoć Old Stars Benda (Boris Bunjac, Gile, Zdenko Kolar, Marko Milivojević i Aleksandar Šandorov), Divljan je uspeo da napravi skoro nemoguće – album krcat pesmama s neočekivanim obrtima, obojen različitim emotivnim valerima te sa skrivenim putokazima koji samo objašnjavaju neophodnost kako ovakvih albuma tako i njihovih autora. Suštinski, izuzetno jednostavan i prijemčiv, album Sve laži sveta je kaskadan i kompleksan koliko i autobiografski, dobrano lišen uobičajene divljanovske pop romantike.

Kako je CD s ovim izvanrednim materijalom komercijalno prošao katastrofalno, neočekivano, četiri pesme iz ove sesije su se našle u mediteranskom sentimentu benda Ljetno Kino s kojim je Divljan svirao poslednjih godina pred konačni odlazak. Danas, stavljen na vinil, iz neke bolne nigdine, i nepovrata, ovaj album jeste melanholični i romantični monolit jednom veličanstvenom beogradskom dečaku koga više nema. Kao Kišova Enciklopedija mrtvih.