Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Najlepše pesme o gradovima

Muzičari nalaze inspiraciju u mnogo čemu, pa se ovom prilikom podsećamo kako to izgleda kada grad zauzme centralno mesto u nekoj pesmi.

Meet Me in St. Louis – Džudi Garland

Pesma je nastala davne 1904. godine, i bila je namenjena da promoviše vašar u dotičnom gradu. Od tada su je mnogi poznati izvođači pevali, ali niko kao Džudi Garland u istoimenom filmu iz 1944. godine.

New York, New York – Lajza Mineli

Talentovana ćerka gore pomenute Džudi Garland otpevala je jednu od najlepših pesama o Njujorku ikada. Naime, ova numera koju je izvela Lajza Mineli, našla se u filmu Martina Skorsezea iz 1977. godine. Kasnije je Frenk Sinatra postao poznat po svojoj interpretaciji, a on i Lajza su je često pevali zajedno.

Chicago (That Toddlin’ Town) – Frenk Sinatra

Osim o Njujorku, Frenk je pevao i o drugom američkom gradu – Čikagu. I ovu numeru su izvodili mnogi, ali naravno niko kao legendarni Sinatra. Pesma je napisana 1922. godine i govori o živopisnoj lepoti i istoriji grada. Još jedna pesma o Čikagu, koju takođe izvodi Frenk, zove se My Kind of Town.

Viva Las Vegas – Elvis Prisli

Ova numera pojavila se u istoimenom filmu iz 1963. godine. Od tada je postala jedna od Elvisovih najpoznatijih pesama, ali ono što je zanimljivo jeste da je nikada nije izveo uživo!

Streets Of Philadelphia – Brus Springstin

Smatra se da je Brus dobio Oskara za ovu pesmu, jer ona spada u njegova najemotivnija dela. I dok kroz film pratimo tragičnu priču advokata obolelog od AIDS-a, kojeg glumi maestralni Tom Henks, ulice ovog grada deluju usamljeno i hladno.

Walking In Memphis – Šer

Mark Kon je komponovao i prvi izveo pesmu. Sam autor je objasnio kako je ona stopostotno autobiografska, i kako ne samo da govori o gradu, već i o duhovnom buđenju. Iako mnogi smatraju da numera ima izrazit mačo ton, ona zapravo u interpretaciji legendarne Šer dobija prepoznatljiv pečat.

I love Paris – Ela Ficdžerald

Naravno da će Pariz kao grad svetla i najromantičnije mesto na svetu imati dosta pesama koje su mu posvećene. Ali, ovaj klasik Kola Portera spada među najlepše numere. I u ovom slučaju mnogi su izvodili dotičnu pesmu, ali ko bi mogao da odoli interpretaciji i magičnom glasu Ele Ficdžerald.

London Calling – The Clash

Glavni grad Engleske inspirisao je razne muzičare, ali nikoga tako kao članove pank-rok sastava The Clash. Tekst sjajno dočarava mogućnosti i pretnje metropole, dok tenzija i zabrinutost za poplavu grada raste. Momci su takođe pevali o Londonu, i to u pesmi The Guns of Brixton.

Istanbul (Not Constantinople) – They Might Be Giants

Duhovit tekst pesme napisan je 1953. godine, kao podsećanje na petsto godina od pada Konstantinopolja i reimenovanja grada u Istanbul. U tom periodu numeru su izvodili The Four Lads, ali je ova verzija iz devedesetih daleko poznatija.

Barcelona – Fredi Merkjuri i Monserat Kabalje

I za kraj, evo jednog dueta koji na najbolji način spaja pop-rok i operu. Frontmen grupe Queen i čuvena soprano operska pevačica savršeno su iskombinovali svoje glasovne mogućnosti u pesmi o prelepom španskom gradu. Nakon Fredijeve smrti, numera je puštena 1992. godine za vreme Olimpijskih igara, kada je postala još popularnija.

Naslovna fotografija: www.reflectionsoffthewall.wordpress.com