Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Novi spot grupe Rammstein izazvao velike osude

AUTOR: CityMagazine 29 Mar, 2019
Novi spot grupe Rammstein izazvao velike osude

Oštre kritike su došle odmah po izbacivanju kraćeg videa, ali to nije ništa u odnosu na reakcije kada je objavljen spot. Njihova nova pesma zove se Deutschland, što u prevodu znači Nemačka, i u svojih devet minuta trajanja prikazuje svojevrstan pogled na razne poznate trenutke u nemačkoj istoriji. U pitanju su prizori iz perioda Vajmarske republike, Istočne Nemačke i najviše nacističke Nemačke.

Članovi benda pojavljuju se u raznim ulogama tokom spota i pokušavaju da prikažu komplikovano nacionalno osećanje prema svojoj zemlji, koje ide u rasponu od ljubavi do mržnje. U traganju za tim nemačkim identitetom, naljutili su mnoge jevrejske grupe i političke predstavnike. To je najviše zbog trenutka u kome nose prepoznatljive prugaste uniforme iz koncentracionih logora, dok im stavljaju omče oko vrata.

Foto: Rammstein/YouTube

Foto: Rammstein/YouTube

Osude na koje su naišli kažu da je bend preterao u korišćenju slika iz holokausta i da je korišćenje tog dela istorije u promotivne svrhe kako bi se zaradio novac neukusno i nemoralno. Takođe, ima i onih koji su rekli da je ovaj snimak sramotan, potpuno nepotreban i predstavlja obično iskorišćavanje umetničke slobode u pogrešne svrhe.

Ovo je prvi spot grupe Rammstein nakon osam godina, ali definitivno nije prvi koji je izazvao kontroverze. Nemački bend je na razne načine šokirao međunarodnu publiku od svoje pojave na sceni 1995. godine i teško je na malom prostoru nabrojati čime sve to. Ovaj spot je najava za novi, još uvek neimenovani album, koji izlazi u maju ove godine.

Foto: Rammstein/YouTube

Foto: Rammstein/YouTube

Šta vi mislite o spotu, da li je bend pokušao da pošalje poruku jedinstva i pravog nemačkog identiteta u trenutku jačanja desnice i mržnje prema sve većem broju imigranata, ili je u pitanju samo još jedan šok efekat zarad novca?