Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Ovo je pravi razlog zašto je bend ABBA nosio čuvene kostime

AUTOR: CityMagazine 16 Sep, 2020
Ovo je pravi razlog zašto je bend ABBA nosio čuvene kostime

Svi ljubitelji čuvene švedske pop grupe ABBA znaju da su njeni članovi uvek bili upečatljivi u svom izboru autfita, odnosno kostima i da su privlačili pažnju gde god da su se pojavili. Uprkos tome što je to bio vrlo odvažan izbor, on je svakako poslužio svojoj svrsi da ih izdvoji iz mase i da budu fascinantni fanovima iz celog sveta. Međutim, to ipak nije bio prvi i glavni razlog ovakvog odabira.

Istinu je otkrio član benda Bjorn Ulveus 2014. godine, a ona ima veze sa porezom. Naime, u vreme nastanka benda u Švedskoj su postojale poreske olakšice za odeću koja je kupljena u poslovnu svrhu i ne može se koristiti u svakodnevnim prilikama. To naravno nije bilo namenjeno kao olakšica muzičarima, ali su članovi benda iskoristili tehnikaliju, jer oni zapravo i nisu nosili tu odeću u slobodno vreme, već samo tokom muzičkih, odnosno poslovnih prilika.

Taj zakon se kasnije promenio jer su mnogi pokušali da iskoriste njegovu fleksibilnost i mnogi umetnici našli su se u problemima. Čak i sam Bjorn Ulveus optužen je za utaju oko 8 miliona evra poreza u periodu između 1999. i 2005. godine, ali je nakon uložene žalbe oslobođen svih optužbi. I spisateljima krimi trilera Kamila Lakberj probala je da dobije poreske olakšice na konto poslovne odeće, ali joj to nije uspelo.

Bez obzira na to da li ste fan benda ABBA ili ne, ne može se poreći da je izbor njihovih kostima bio hrabar potez koji se na kraju isplatio. To je deo šarma zbog kog je bend i danas popularan širom sveta, a fascinantno je pomisliti da je jedan zakon o porezu doprineo tome.

Izvor: Far Out Magazine

Naslovna fotografija: Heilemann/Camera Press