Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Sutra je Svetski dan džeza – evo kako ćemo ga proslaviti

AUTOR: Jelena Jovanović 29 Apr, 2019
Sutra je Svetski dan džeza – evo kako ćemo ga proslaviti

Poslednjeg dana aprila u celom svetu slavi se džez – muzika koja ima dugu tradiciju i složene korene. Džez je bio na vrhuncu popularnosti od dvadesetih do šezdesetih godina XX veka, i upisan je u muzičku istoriju kao žanr čija je ekspanzija u tesnoj vezi sa borbom za ljudska prava, dostojanstvo i integritet. Danas se džez smatra američkom klasikom, a Svetski dan džeza ustanovljen 2011. godine obeležava se u 190 zemalja sveta. Svakog 30. aprila širom planete organizuju se raznovrsni događaji – koncerti, predavanja, radionice, izložbe… Na svetskoj mapi proslave je i naš grad – u Beogradu se ove nedelje održava nekoliko uzbudljivih džez svirki.

Piše: Jelena Jovanović

Snaga džeza

Kada je UNESCO u novembru 2011. godine proglasio 30. april Svetskim danom džeza navedeno je da je priča o ovom muzičkom žanru povezana sa razvojem demokratije i građanskih prava, kao i da je džez dodao snagu borbi protiv diskriminacije i rasizma.

UNESCO svake godine krajem aprila podseća da džez muzika (rođena u Nju Orleansu, na crnom jugu Amerike) uklanja barijere i podstiče na međusobno razumevanje. Dan posvećen džezu podseća i na njegovu kompleksnost, slojevitost i emotivnost, kao i na to da on podstiče umetničke inovacije, improvizaciju, nove oblike izražavanja, i uključivanje tradicionalnih muzičkih formi u nove. Naglašava se i podvlači i da džez osnažuje mlade iz marginalizovanih društava, i podstiče slobodu izražavanja.

Ideja da se ustanovi Svetski dan džeza potekla je od džez pijaniste i UNESCO-vog ambasadora dobre volje Herbija Henkoka i njegovog Instituta za džez. Ovaj dan danas slavi i istoriju džeza, i njegov razvoj, podseća i na slavne muzičare ovog pravca, i na zanimljivu džez scenu današnjice.

Uzbudljiva centralna proslava

Proslava Svetskog dana džeza osmišljena je tako da se svake godine bira grad domaćin centralne proslave. Pored manjih događaja (edukativne radionice, predavanja, izložbe), u odabranom gradu održava se i niz raznolikih džez nastupa, i veliki koncert koji okuplja najveća imena svetske džez scene.

Domaćin centralne proslave Svetskog dana džeza u 2017. godini bila je Havana, a prošle godine ta čast pripala je St. Petersburgu. Ovogodišnji domaćin je australijski grad Melburn. Na finalnom događaju All Star Global Concert  koji će se danas održati nastupiće preko 30 renomiranih muzičara iz desetak zemalja – među njima su i Herbi Henkok, Džejms Morison, Di Di Bridžvoter, Kurt Eling. Koncert iz dvorane Hamer u Art centru u Melburnu imaće direktan i besplatan prenos od 17 h  – moći će da se čuje na www.jazzday.com, www.unesco.org, na zvaničnom You Tube kanalu, i Facebook stranici.

U Beogradu

Dom omladine Beograda i Beogradski d‍žez festival od 2012. redovno obele‍žavaju Svetski dan džeza u našem gradu. Tako je i ovog proleća – 30. aprila u 21 sat u Domu omladine nastupaju austrijski muzičari Ulrih Dreksler i Peter Zirbs, kao i Dejan Ilić, jedan od najznačajnijih ovdašnjih džez muzičara nove generacije, lider sastava Eyot.

Austrijski muzičari svom programu Azure spajaju elektronski zvuk i muzičke korene, i predstavljaju novo, intimno i drugačije čitanje džeza. Dejan Ilić će predstaviti desetak novih kompozicija sa aktuelnog albuma DYAD, a gost i podrška na koncertu biće engleski trubač Pit Džadž.

Jazz crawl

Jazz crawl

Džez se ove nedelje slavi i sluša i u okviru četvrtog po redu Jazz Crawl klupskog festivala. Reč je o festivalu koji se odvija u pet klubova, i u različitim terminima – u klubu Telma svirka počinje u 20h, u klubovima Das Boot i Jazz bašta u 20 h, u Dorćol Platz-u nastup muzičara je od 18h, a u klubu 25th u 21h. U nesvakidašnjem jam session-u učestvuje tridesetak muzičara koji će svirati na više mesta u toku večeri.

Jazz crawl koncert u Jazz bašti deo je programa Baštinog prolećnog festivala. Prijatna i opuštena bašta nedaleko od Brankovog mosta svakog proleća organizuje festival posvećen džezu, i predstavlja niz zanimljivih nastupa. Ove godine festival je otvorio koncert džez dive Nade Pavlović (ona u okviru ovog festivala nastupa i 3. maja), a slede koncerti trija Ivana Ilića (1. maja) i trija Dragana Salina (2. maja).