Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Yu Grupa počinje obeležavanje velikog jubileja – OTKAZANO

AUTOR: CityMagazine 29 Oct, 2020
Yu Grupa počinje obeležavanje velikog jubileja – OTKAZANO

Institucija jugoslovenskog i srpskog rokenrola Yu Grupa počeće obeležavanje velikog, u regionu jedinstvenog jubileja 50 godina postojanja koncertom na svoj rođendan 29. novembra (20:00) u prestižnoj Kombank dvorani u Beogradu.

Koncert Yu Grupe u nekadašnjem Domu sindikata, u okviru koncertnog serijala promoterske kuće Long Play Pod maskama, biće samo uvod i mala najava za iduću godinu, kada u očekivanim redovnim zdravstvenim okolnostima naš najdugovečniji bend priprema veliki slavljenički spektakl, o čemu će fanovi i javnost biti naknadno obavešteni.

„Yu Grupa je došla iz stopostotne ljubavi prema muzici, iz osećanja koje rokenrol izaziva u nama. Ta želja za stvaranjem muzike, pa da se ona predstavi drugim ljudima, da im pobudimo neka najlepša osećanja, to je sve uslovilo da mi trajemo”, objašnjava basista Žika Jelić.

Od osnivanja 1970. godine do danas, na čelu sa neuništivom braćom Žikom i gitaristom i pevačem Dragim Jelićem, prošavši kroz brojne faze i postave, gde je poslednjih 25 i više godina treći stožer gitarista Petar Jelić, Yu Grupa je objavila niz značajnih albuma, od prvenca Yu Grupa (1973) do poslednjeg Evo stojim tu (2016), na kojima su, kao i na nekoliko singlova, zabeležene antologijske pesme, kakve su Crni leptir, Čudna šuma, Kosovski božuri, Od zlata jabuka, Mornar, Dunavom još šibaju vetrovi

„Ne postoji pravilo i ne može niko da proceni šta će i na koji način da prihvate ljudi i koliko dugo. Kad se desi, kao što se desilo sa Čudnom šumom, sa Leptirom, kao što se desilo sa puno pesama sa singlova, kao Kosovski božuri koje sviramo i dan-danas, super je osećanje da je nešto ostalo da živi toliko dugo godina. Možda čak i posle nas. To se pojavi kao želja svakog ko se bavi kompozitorskim radom”, kaže Žika.

YU Grupu su u jesen 1970. godine osnovali Dragi i Žika Jelić, orguljaš Miodrag Mive Okrugić i bubnjar Velibor Boka Bogdanović, pod radnim nazivom Idejni posed. Na nastupu u zemunskom klubu „Sinagoga” 29. novembra iste godine, disk džokej Zoran Modli (1948-2020) je pozvao publiku da im odabere ime. Prihvaćen je predlog Miroslava Stanivuka i od te večeri su postali YU grupa. Godinama kasnije svirali su redovne rođendanske koncerte 29. novembra, na Dan Republike.

Poseban autorski i svirački doprinos i trag ostavio je gitarista Miodrag Bata Kostić, a u bendu su tokom godina svirali bubnjari Raša Đelmaš, Dragan Micić, Dragoljub Đuričić, Slobodan Jurišić i Igor Malešević, klavijaturista Dragan Janković i gitarista Nedžat Maculja.

Ulaznice za koncert Yu Grupe 29. novembra koštaju 1.800, 2.200 i 2.600 dinara preko mreže Tickets.rs i na blagajni Kombank dvorane. Koncerti serijala Pod Maskama održavaju se u skladu sa trenutnim zdravstvenim propisima i preporukama, uz ograničen broj posetilaca, distancu, obavezno nošenje maski i dr.

******Povrat ulaznica kupljenih za koncert Yu Grupe počinje od 4. novembra, preko ovlašćenog prodavca gde su kupljene, odnosno na blagajni Kombank dvorane, dok se preko Ticket Vision-a vraćaju na sledeći način: ulaznice kupljene online – poslati email na office@tickets.rs, ulaznice kupljene na Ticket Vision prodajnim mestima – povrat na blagajnama Ušće Shopping Center i Doma omladine Beograda, a ulaznice kupljene na Ticket Vision prodajnim mestima van Beograda poslati email na office@tickets.rs, uz priloženu sliku kupljenih ulaznica.

Naslovna fotografija: Wood RS

Yu Grupa / Pod maskama

Dečanska 14
29.Nov 2020
Kombank dvorana
1.800, 2.200, 2.600 RSD