Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Letnja scena Beogradskog dramskog pozorišta

AUTOR: Jelena Jovanović 12 Sep, 2020
Letnja scena Beogradskog dramskog pozorišta

Nova pozornica Beogradskog dramskog pozorišta nalazi se pod otvorenim nebom, i smeštena je u dvorištu ovog teatra – ulaz je iz Daničareve ulice. Letnja scena je nastala iz potrebe da pozorište egzistira i u aktuelnom vremenu korona krize, i da se publici ponudi bezbedna mogućnost uživanja u teatru.

Srđan Obrenović, izvršni producent BDP-a, u razgovoru za City Magazine kaže da ova letnja scena ima 160 mesta, ali da je kapacitet upola smanjen – u prodaji je 80 ulaznica za svaku predstavu. Između sedišta je razmak, posetioci su u obavezi da nose maske, a na ulazu se svima meri temperatura. Naš sagovornik dodaje da je reč o montažnom objektu, koji je osmišljen i napravljen ovog leta, kao i da BDP planira da izvodi predstave na ovoj sceni i kada korona kriza bude iza nas – zamišljeno je da nova gradska pozorišna scena bude otvorena i narednog leta.

Foto: BDP

Od 4. septembra u BDP-u se igraju sve predstave sa repertoara, i to u blokovima – ista predstava igra se dve, ili tri večeri zaredom. Do sada je publika mogla da vidi Trpele, zatim i Crnu kutiju, i Moskvičem do pakla.

„Interesovanje publike je fenomenalno. Fascinantno je koliko su se ljudi uželeli pozorišta, i koliko smo se mi, koji radimo u pozorištu, uželeli izvođenja predstava.”

Na novoj sceni teatra na Crvenom krstu predstave će se igrati do kraja septembra. Naš sagovornik ističe da su sve predstave od početka predsezone bile pune, te da je najveće interesovanje za predstave Kad su cvetale tikve, Fine mrtve devojke, Moskvičem do pakla, Sumrak bogova.

Foto: BDP FB page

U predstavi Sumrak bogova, koju je režirao Jagoš Marković, na sceni je posle mnogo godina glumica Branka Katić, a u podeli su još i Lane Gutović, Isidora Simijonović, Pavle Pekić, Milica Zarić, Vladan Milić, Jovo Maksić, Vanja Nenadić, Milan Čučilović.

Reč je o komadu koji slika nacističku Nemačku, i sudbinu jedne elitne porodice – dočarana je njihova moralna erozija, i ponašanje u novim istorijskim okolnostima. Komad je i kritika beskrupuloznih pojedinaca i društva koje kapitulira pred nadolazećim zlom nacizma.

Foto: BDP

Premijere u oktobru

U oktobru BDP zvanično otvara sezonu, i najavljuje tri premijere. Reč je o već urađenim predstavama koje nisu zaživele u prošloj sezoni, koja je prekinuta vanrednim stanjem u martu mesecu.

Predstava Nije to to – Studije Fausta po tekstu Simone Semenič, u režiji Tomija Janežiča nastala je u saradnji BDP-a sa SARTR-om iz Sarajeva, Zetskim domom s Cetinja i Međunarodnim teatarskim festivalom MESS, u zajedničkoj produkciji.

Komad Čitač nastao je po motivima romana Bernarda Šlinka, a režiju je potpisao Boris Liješević. Šlinkov roman koji postavlja moralna pitanja o ispravnosti suđenja nacistima u posleratnoj Nemačkoj preveden je na 39 jezika, a snimljen je i istoimeni film – za ulogu nepismene nekadašnje radnice u nacističkom logoru Kejt Vinslet je 2008. dobila nagradu Oskar. U beogradskoj, pozorišnoj verziji Čitača, glavne uloge tumače Mirjana Karanović i Marko Grabež.

Od oktobra, na repertoaru BDP-a biće i predstava Ružni, prljavi, zli – Đakinto Slobodana Obradovića u režiji Lenke Udovički, koja je nastala  prema motivima istoimenog filma Etore Skole. Reč je o crnohumornoj priči o ljudima sa margine, o ogromnoj porodici koja živi u pretrpanoj straćari, u nehigijenskom naselju na obodu Rima.

„Glavni junak, jednooki Đakinto, je i glava porodice sastavljene od četiri generacije, koje se izdržavaju uglavnom krađama i prostitucijom, ali i radeći sve druge poslove; poštene ili nepoštene, bez razlike. Đakinto je za gubitak oka od osiguranja dobio popriličnu sumu, koju odbija da deli sa njima. Novac troši na sebe i krije ga od ostalih članova porodice, koji neprekidno pokušavaju da mu ga ukradu, a on ih neprekidno zlostavlja – verbalno i psihički. Materijalna nemaština uvod je u emotivnu, moralnu bedu, svodi ljude na puku egzistenciju i instinkte”, zapisano je u katalogu predstave.

Uloge u ovom, gorkom, kiselom i angažovanim komadu tumače Ozren Grabarić, Nađa Sekulić, Nataša Marković, Ivana Nikolić, Ivan Zablaćanski, Milan Zarić, Aleksandar Jovanović, Jana Milosavljević, Nina Janković, Aleksandar Vučković, Jovo Maksić, Vanja Nenadić, Slađana Vlajović, Milena Jančurić, Marko Gvero.

Cena ulaznica za sve predstave na novoj, letnjoj sceni Beogradskog dramskog pozorišta je 1000 dinara, i mogu se kupiti na blagajni pozorišta.

Naslovna fotografija: BDP FB page