Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Pozorište u januaru i februaru

Nakon kratke pauze za vreme zimskih praznika, pozorišta u Beogradu su ponovo otvorila svoja vrata. U januaru i februaru ćemo biti u prilici da pogledamo nekoliko novih zanimljivih predstava. O kojim komadima se radi i gde ih možete pogledati, saznajte u narednim redovima…

ARZAMAS U ZVEZDARA TEATRU

Dramatizacija romana dobitnika NIN-ove nagrade iz 2016. Ivane Dimić imala je svoje premijerno izvođenje u Zvezdara teatru poslednjih dana 2019. godine i predstavlja svedenu duodramsku adaptaciju romana fokusiranu na simbole prolaznosti, smrti, samoće i požrtvovanje u vivisekciji odnosa Majke (Branka Petrić) i Ćerke (Nela Mihailović).

Njihovoj veštoj glumačkoj igri dodat je i lik Smrti (Milan Lane Gutović) kao i audio separati romana koji predstavljaju autorkin (Ivana Dimić je radila i adaptaciju sopstvenog romana što je logičan potez s obzirom da je u pitanju jedna od najboljih pozorišnih dramaturškinja) stav o temama same predstave, a i romana. Komička dopadljivost Smrti dodatno produbljuje vanvremesku tematiku predstave, a intimnost i emotivnost same teme duboko angažuje gledaoce.

Foto: Arzamas

Režiju potpisuje Ljiljana Todorović, scenografkinja je Nera Vulović a kostimografkinja Lana Cvijanović. Premijera Arzamasa je bila 24. decembra na Novoj sceni Zvezdara Teatra, a februarske reprize su 9, 16. i 26. februara.

NEMUŠTI JEZIK U BOŠKU BUHI

Narodna bajka koja je deo školske lektire našla je mesto na daskama dečjeg pozorišta „Boško Buha“ u dramatizaciji Miodraga Stanisavljevića, nagrađivanog pesnika, dramskog pisca, antiratnog aktiviste čije su drame Carev zatočenik i Vasilisa Prekrasna godinama bile na repertoaru ovog pozorišta.

Autor svojim komadom iz 1981. već pravi odmak od narodne bajke i priča sasvim novu priču koja na svež i pristupačan način tretira temu nemuštog jezika, komuniciranja i prožimanja čoveka i prirode, govoreći zapravo o odrastanju Bednog Gaše i njegovoj potrazi za nesrećnom, otetom princezom. Predstava i adaptacija teksta iz pera dramaturškinje Milene Depelo dodatno osvežava i nudi novo, netradicionalno viđenje te, u startu, osavremenjene priče.

Čitajući komad na slobodan način, preplićući žanrove i stilove, scenske i muzičke pravce, autorski tim predstave pokušava da progovori „nemuštim jezikom‟: tražeći put kojim će predstava komunicirati sa današnjom mladom publikom, jezikom koji je njoj samoj intrigantan i uzbudljiv.

Režiju potpisuje Milan Karadžić, kostime Zora Mojsilović a scenografiju Boris Maksimović. Uloge tumače Vukašin Jovanović, Teodora Ristevski, Andrijana Oliverić, Katarina Marković, Srna Đenadić, Miona Marković, Bojana Stojković i Olivera Bacić.

Nemušti jezik igra u sredu, 29. januara, na sceni UK „Vuk Karadžić“ gde se igraju sve predstave pozorišta do završetka rekonstrukcije zgrade.

LAŽLJIVICE U ATELJEU 212

Premijera najnovijeg komada Nikolaja Koljade, objavljenog 2019., Lažljivice, u režiji Stefana Sabljića, obeležava početak nove godine u Ateljeu 212.

Junakinje Lažljivica su dve starije žene, jedna drugoj neophodne, koje se sreću u malom, neuglednom provincijskom muzeju nacionalne istorije i nepotrebnih relikvija. Svađaju se, sumnjaju, negiraju i sećanja i živote jedna drugoj, dovode u pitanje istinitost i tvrdnji i postojanja svake od njih. Sumnjajući u drugu, posumnjaju i u sebe i za kratko vreme obe gube krhke oslonce svojih tužno neprimetnih života.

Lažljivice su urnebesna, topla i duhovita priča o samoći, o potrebi za prijateljem, o prolaznosti i velikim snovima na sporednim kolosecima.

Komad je preveo Nikola Antić, a uloge dve lažljivice, Serafime Margaritovne i Margarite Serafimovne, tumače Jelisaveta Seka Sablić i Gorica Popović.  

Premijera Lažljivice je 7. februara na sceni „Petar Kralj“ Ateljea 212.

MAMU MU JEBEM KO JE PRVI POČEO U JDP-U

Kultni komad Dejana Dukovskog Mamu mu jebem ko je prvi počeo u režiji Slobodana Unkovskog obeležava kraj januara na velikoj sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Ovo je svojevrsni nastavak slavnog komada i kultne predstave ovog pozorišta, Bure baruta koji, svojom izuzetnom glumačkom podelom na čelu sa Mikijem Manojlovićem, Branislavom Lečićem, Mirjanom Karanović i Jasnom Đuričić obećava još jedan veliki, uzbudljivi teatarski doživljaj.

Autorski tim čine još i dramaturg Jelena Mijović, scenograf Nikola Haralampiev Toromanov i kostimografkinja Lana Cvijanović dok je autor plakata Mirko Ilić. Glumačku podelu još čine i Jovana Belović, Peđa Marjanović, Ana Rudakijević, Miloš Lazić i Miloš Lučić. Pretpremijera komada je 26. januara, a premijera 27. januara na Velikoj sceni „Ljuba Tadić“.