Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Pozorište u martu i aprilu

Prolećna pozorišna sezona je otvorena sa nekoliko novih zanimljivih predstava. U ovom tekstu ćemo vam otkriti koja četiri komada su imala svoju premijeru ovog meseca i zašto treba da ih pogledate.

Piše: Ivan Jovanović

„OVAJ ĆE BITI DRUGAČIJI“ U ATELJEU 212

Komadom Staše Bajac koji je pobedio na petom Hartefaktovom regionalnom konkursu za najbolji angažovani celovečernji dramski tekst 2017. godine nastavlja se ovogodišnji repertoarski potez Ateljea 212 koji se ogleda u praizvedbama savremenog srpskog dramskog teksta.

Postdramska bajka Ovaj će biti drugačiji suočava dnevne snove mladih žena s istinom noćne more. U svetu spektakla, prihvaćenih modela potrošnje i poželjnog ponašanja, maštanje o idealnom muškarcu sudara se s mačizmom, mizoginijom, vulgarnim seksom i nasiljem. Posledice su gubitak iluzija i nasilje koje mlada žena čini kao odgovor na nasilje koje trpi. Ironični, povremeno cinično duhoviti, pogled na snove koji imaju probleme.

Režiju potpisuje Đurđa Tešić, scenograf je Siniša Ilić, kostimografkinja Maja Mirković, a dramaturškinja Jelena Mijović. Uloge tumače Tamara Dragičević, Ana Mandić i Milica Janevski.

Premijera komada je bila 17. marta, dok su reprize bile 18. i 24. marta na Maloj sceni „Petar Kralj“ Ateljea 212 u 20.30 časova. 

Foto: Atelje 212

Foto: Atelje 212

„FELIKS“ VLADIMIRA KECMANOVIĆA U ZVEZDARA TEATRU

Nakon prošlogodišnje adaptacije romana Osama Vladimira Kecmanovića isti autorski duo – reditelj Darko Bajić i dramaturg Kosta Peševski – adaptirao je roman savremenog srpskog pisca o penzioneru prevarantu Simeonu Feliksu iz 2007. koji oglasima za promenu stana na relaciji Beograd-unutrašnjost vara potencijalne klijente tako što dolazi u njihove gradove, uzima novac za troškove putovanja i jede i pije na račun prevarenih ljudi da bi se vratio u Beograd i više nikada s njima ne bi kontaktirao.

Drama u njegovom lagodnom i uzbudljivom životu nastaje kada mu se na vratima pojavi sin, Dragan Feliks, za čije postojanje nije ni znao. Sin, takođe prevarant, pojavljuje se s pištoljem i narativ lakih, sitnih obmana postaje univerzalna priča o sukobu generacija.

Adaptaciju romana su radili Kosta Peševski i Darko Bajić, koji je i reditelj, kao i u slučaju prošlosezonske predstave Osama-kasaba u Njujorku. Scenografkinja je Magdalena Vlajić, kostimografkinja Marina Vukasović Medenica. Uloge tumače Milutin Mima Karadžić, Filip Hajduković, Marko Gvero, Andrijana Oliverić, Milena Damnjanović, Nikola Cvetković.

Premijera je bila 22. marta na sceni „Danilo Bata Stojković“ a reprize su 23, 29. i 30. marta od 20.00 časova. 

Foto: Jakov Simović i Nikola Vukelić

Foto: Jakov Simović i Nikola Vukelić

„NATAN MUDRI“ EFRAIMA LESINGA U STUDIJU JDP

Komad utemeljivača dramaturgije kakvu znamo i pisac prvog građanskog komada u istoriji dramske književnosti Natan Mudri govori o verskim netrpeljivostima, toleranciji, mogućnosti zajedničkog života i o preispitivanju identiteta. Radnja je smeštena u Jerusalim, za vreme krstaških ratova, i tretira ova pitanja iz različitih uglova, te je ova politička drama, iako napisana 1779, i dalje rado izvođena na evropskim scenama upravo zbog aktuelnosti.

Rediteljka Jovana Tomić i dramaturg Dimitrije Kokanov komad su postavili u humorističkom ključu, gotovo komediji apsurda, kao što se ova pitanja danas percipiraju i preispituju u javnom diskursu. Poetičnost jezika i živost likova, kao i radikalna adaptacija teksta, izmenili su didaktiku komada u pravcu preispitivanja epiteta „mudri“ i svih elemenata identiteta savremenog čoveka (društvene uloge, političke pozicije, religija ili porodica) kao i njihove izdaje ili izneveravanja u oba smera.

Pored rediteljke i dramaturga, članovi autorske ekipe su i scenografkinja Jasmina Holbus, kostimografkinja Selena Orb, te Miša Cvijović koji potpisuje muziku i Maja Kalafatić, koja je osmislila koreografiju. Uloge tumače Bojan Dimitrijević, Srđan Timarov, Dubravka Kovjanić, Milica Gojković, Miodrag Dragičević i Joakim Tasić.

Predstava se igra na sceni Studija JDP, premijera je bila 7. marta, a repriza je 30. marta od 20.30 časova. 

Foto: Nenad Petrović

Foto: Nenad Petrović

„KOFERČE“ JURIJA POLJAKOVA U MADLENIANUMU  

Komad jednog od najčitanijih ruskih dramskih i proznih pisaca, ujedno i njegovo prvo igranje u Srbiji, postavlja se u aprilu na Velikoj sceni zemunskog teatra.

Koferče je duhovit komad s neverovatnom fabulom. Naime, predsedniku Rusije biva ukradeno supertajno, supervažno atomsko koferče, i to dovodi do niza komičnih situacija. Komad koji se s velikim uspehom izvodi u Moskvi i još nekoliko gradova Rusije, iako inspirisan savremenim ruskim društvom, ima veliki potencijal za pričanje jedne evropske priče.

Režiju potpisuje Olivera Đorđević, scenografkinja je Vesna Popović, kostimografkinja Milica Grbić Komazec, a koreograf Andreja Kulešević.

Uloge tumače Marko Gvero, Jelena Ćuruvija Đurica, Gorica Popović, Ivan Bekjarev, Miljan Prljeta, Vanja Nenadić, Dubravko Jovanović, Saša Latinović, Vukašin Jovanović i Bogdan Bogdanović.

Premijera je 12. aprila u 19.30 časova, a reprize su 14. i 19. aprila.