Bebop
U VAZDUHU · tech/web

Dronovi su već neko vreme gedžeti koje rado vole i mlađi i stariji. Neki su veoma korisni, dok većina služi samo i jedino za zabavu. Od onih naprednijih rešenja posebno se izdvajaju takozvani dronovi spasioci sa kojima je moguće dostaviti hranu i lekove u nepristupačna mesta (na primer planiska sela ili zavejane predele), kao i dronovi za snimanje filmova bez kojih je danas prosto nemoguće snimiti neke vratolomne akcione i SF scene. Ipak, većini korisnika najzanimljiviji su dronovi kojima mogu da snimaju video sadržaje različitog tipa i fotografišu se, i dobro se zabave. Jedan takav dron dolazi iz kompanije Parrot, a ime mu je Bebop.

Parrot Bebop
65.590,00
iStyle

Bebop je dron iz srednje više klase i prema izgledu i specifikacijama spada među snažnije kvad-koptere odnosno dronove sa četiri elise. Teži 410 grama, a odlikuju ga dimenzije od 330x380x36 mm i sasvim solidna brzina letenja (9 km/h). Nema nikakvu nosivu moć, međutim poseduje sasvim solidnu kameru koja može da snima u full HD režimu (1920×1080 piksela) i fotografiše u rezoluciji od 4096×3072 piksela. Video snima sa zadovoljavajućih 30 frejmova u sekundi, a sav snimljeni materijal skladišti na sopstvenih 8GB fleš memorije. Za ovaj dron kompanija je dizajnirala brojne dodatke, a isti je na tržištu dostupan u više različitih boja (crveni, plavi, žuti…).

Kao i većina ozbiljnijih dronova i Bebop je osmišljen tako da se preko Wireless konekcije povezuje sa pametnim telefonima i tablet uređajima. Međutim, proizvođač je za ovaj dron dizajnirao i poseban kontroler koji omogućava upravljanje Bebopom u rasponu do 2 kilometra. Kontroler se zasebno dokupljuje i nije previše povoljan, ali sa druge strane donosi jedno posebno uživanje u vožnji (pilotiranju). Za one koji žele više da znaju bitan je i podatak da Bebop u visinu može da leti do 150 metara i to u ravničarskim područjima, dok je situacija dosta drugačija u planinskim i to ne zbog mogućeg vetra već zbog nadmorske visine koja nikako ne sme preći 2500 metara.

Za kraj priče o Bebop dronu ostaje da kažemo da za isti postoji oficijalna aplikacija koja grafički nije baš najbolje rešena, ali funkcioniše i to na sve tri popularne mobilne platforme (iOS, Android i Windows Phone). U radu se sa druge strane Bebop odlično pokazao, mada je prebučan, tako da nije pogodan za vožnju (letenje) unutar nekog zatvorenog prostora. Jedna od većih mana mu je i relativno skromna autonomija baterija (11 minuta), ali sa druge strane ista se veoma brzo puni tako da na neki način ovaj nedostatak nije toliko veliki. Zaključak bi bio – Bebop je jedan veoma fleksibilan i brz dron srednje klase, koji pravi odlične video snimke i dobre fotografije i koji svojim vratolomijama nikog neće ostaviti ravnodušnim. Savršen svakako nije, ali zabavan definitivno jeste i što je najvažnije ima sasvim korektnu cenu u poređenju sa sličnim rešenjima.

Sony Xperia_E4 Sony Xperia E4: Minimalizam srednje klase LG G Flex 2 LG G Flex 2 – zakrivljeni telefon vrhunskog dizajna How Old Robot Proverite koliko Microsoft misli da imate godina? #How Old Robot miezu mx Meizu MX4 – kineski iPhone ekvivalent stigao i do nas ·