Byredo Oud Immortel
PULS GRADA · lepota

Pripišite to mozgu ispranom desetinama blogova koje sam pregledala svih ovih godina ili minimalistički dizajniranoj bočici koja, kao bela košulja, savršeno ide uz sve, a koju su osmislili dizajneri brenda Acne ili potrebi da se miriše na drugačije, na nešto drsko i na nešto što se ne može kupiti na svakom ćošku, ali moja ljubav prema Byredo parfemima bila je na prvi pogled, kada mirisanje još nije ni počelo.

Byredo Oud Immortel
17.058
Metrpoliten

Istorijat

Tvorca parfema sigurno ne zamišljate kao razbacanog zgodnog bradatog istetoviranog bivšeg košarkaša i ljubitelja hip hopa koji u pocepanim farmerkama i kariranoj košulji jasno stavlja do znanja da će vam ponuditi nešto drugačije. Međutim, Ben Gorham, Šveđanin sa indijskim korenima je upravo to. Umetnik po vokaciji, ipak je 2006. odlučio da se posveti pravljenju parfema, ali parfema koji neće biti baš za svakog. Inspirisan svojim korenima, detinjstvom, putovanjima, ljubavi prema ćerki i devojci, Ben je svaki parfem pravio tako da podseća na određenu stvar, da ima svoj identitet i da sadrži ograničen broj najkvalitetnijih sastojaka. Ime Byredo dao im je kao skraćenicu od By Redolent (prim. prev. po sećanju), jer je prvi parfem (navodno današnji Green) pokušao da napravi prisećajući se mirisa oca koji ga je napustio još dok je bio dete.

Parfemi

Byredo parfema ima samo osamnaest i svaki od njih ima svoju priču. Tako je Blanche, na primer, inspirisan rođenjem njegove ćerke i miriše na svežu tek opranu posteljinu koja je rasprostrta da se suši na suncu. Bal D’Afrique, za koji sam u početku mislila da mi se neće svideti, osvojio me je svojim toplim egzotičnim mirisom, a navodno je ideja da predstavlja afričku kulturu u Parizu dvadestih godina prošlog veka. Slična stvar bila je i sa Gypsy WaterSeven Veils sadrži miris vanile i sandalovine, a inspirisan je biblijskom pričom o Salominom plesu sa sedam velova.

Moj omiljeni za sad je Oud Immortel, koji podseća na miris hrvatkog primorja i nosi sa sobom svežinu primorskih četinara.

Jedini koji nisam uspela da probam, a veoma sam želela, je 1996 – inspirisan fotografijom Kirsten 1996 koju su uradili danski modni fotografi Inez van Lamsweerde & Vinoodh Matadin, a koja se nalazi na kutiji u koju je upakovan. Njega su fotografi i Ben prvobitno napravili kao poklon za prijatelje i kolege, ali su svi ostali bili toliko oduševljeni da su morali i da ga puste u prodaju.

Najbolja stvar kod svih parfema je što su uniseks, a čak i samo muški nisu isključivog mirisa i mogu sasvim lepo mirisati i na ženama.

Pored parfema, Byredo ima proizvode za negu tela kao i sveće za osvežavanje prostora. Njih je samo petanest i ne, ne poklapaju se sa mirisima parfema. One su svet za sebe. Među svećama ćete naći Candy Darling, inspirisanu istoimenom transseksualnom Warholovom muzom. Zatim, Biblioteque, Bohemia, Tree House i mnoge druge.

Byredo parfeme i parfimisane sveće možete naći i kod nas samo u parfimeriji Metropolitan (ugao ulica Kralja Petra i Zmaja od noćaja).

Masaža na poslu Masaža na poslu – pauza za produktivnost SPA SPA ·