HTC One M9
U VAZDUHU · tech/web

Premijum segment mobilnih telefona i dalje je glavno polje za osvajanje novih kupaca, ali i zadržavanje postojećih. Zato se većina proizvođača odlučuje da igra na „sigurnu kartu“ i nove modele u potpunosti bazira na uspešnim prethodnicima. Tako je razmišljao i HTC kada je, osim logičnog sleda oznake, za HTC One M9 preuzeo dosta toga od One M8 i samo malo dopunio performanse.

HTC One M9
109.990
Gigatron

Dizajnerski novi M9 se malo razlikuje od M8 – izrađen je iz jednog komada aluminijuma, s tim da su male izmene doprinele da bolje leži u ruci. Ako se to može nazvati zamerkom, onda malu nelagodnost pravi oštra ivica na prelazu između ekrana i bočne zlatne ivice. Najveća dizajnerska promena je pomeranje on/off dugmeta sa vrha telefona na bočnu desnu ivicu, odmah ispod komandi za kontrolu zvuka. HTC je tako možda izgubio na posebnosti, ali je svakako dobio na funkcionalnosti. Na istom desnom boku je i slot za nano SIM karticu, dok je u istoj ravni samo sa leve strane slot za microSD karticu. Upravo je zadržavanje eksterne memorije još jedan dobar potez HTC.

Drugi veliki plus je znatno unapređenje kamere. Eksperiment sa 4 Ultrapiksela na kameri se nije pokazao kao dobro rešenje, kao ni druga kamera na poleđini koja snima dubinu prostora, pa se HTC vratio jednoj kameri ali sa standardnom tehnologijom i 20.7 megapiksela. Celokupnom pozitivnom utisku doprinosi mogućnost snimanja u 4K rezoluciji, bilo da govorimo o danu ili noći jer brojna softverska podešanja uvek izvlače maksimum. S druge strane, pomoćna prednja kamera ima 4 megapiksela što je sasvim dovoljno za selfie i video poziv.

Kada je u pitanju „srce“ telefona, HTC One M9 je dobio provereni Snapdragon 810 Octa-core procesor sa četvorojezgarnim Cortex-A53 na 1.5 GHz i Cortex-A57 Quad-core na 2 GHz takta. To u kombinaciji sa Android 5.0 Lollipop operativnim sistenom daje sasvim dovoljno brzine za sve potrebne aktivnosti, uključujući i multitasking. Boljem utisku u odnosu na M8 doprinosi i Sense 7.0 korisnički interfejs.

S druge strane, ekran nije pretrpeo veće promene, odnosno slika je ostala manje više ista. Displej je Super LCD3 sa dijagonalom od 5 inča i full HD rerolucijom, što se i do sada pokazalo više nego dovoljnim za smartfon. Isto važi i za zvuk. Prednji stereo zvučnici su možda uticali na dizajn, ali su doneli savršen BoomSound kvalitet.

Kada se podvuče crta dolazimo do zaključka da je novi HTC One M9 mali napredak u odnosu na M8, ali ipak ima dovoljno razloga da svog starog ljubimca zamenite novim. Pre svega zbog kamere i korisničkog iskustva, dok dizajnerski i performansama novajlija za 2015. nije odmakao puno u odnosu na pretka.

Sony Sony audio sistem donosi zvuk koji možete videti apc_mpp_video-cover APC Mobile Power Pack – mobilne baterije za vaše digitalne saputnike Aplikacija Beograd priča Aplikacija „Beograd priča“: Vodič kroz podzemni Beograd na mobilnom telefonu Martin Aircraft Martin Aircraft – raketni ranac za sve moderne letače