Karbonn Sparkle V
U VAZDUHU · tech/web

Karbonn priča počinje 2009. u Indiji, da bi proizvođač sa Dalekog Istoka danas zašao i na tržište Evrope. Iako je malo poznat brend Karbonn ima ozbiljnog igrača za uključivanje u smartfon trku. Model Sparkle V radi na Android One platformi koja garantuje kvalitet uređaja jer je Google zadužen za punu kontrolu softvera.

Karbonn Sparkle V
18.999
Roaming Electronics

Srce uređaja je provereni Cortex A7 procesor sa četiri jezgra na 1.3 GHz i Mediatek MT6582 chipsetu. Tu je i 1GB RAM memorije, pa je odziv na komande zadovoljavajuće brz. Kada već pominjemo brzinu, za Sparkle V koji radi na Android 4.4. KitKat operativnom sistemu nemamo puno zamerki, pogotovo ne ako znamo da cena tek da premašuje 150 evra. Operativni sistem donosi sve svoje pogodnosti, a interfejs je dobro uklopljen, s tim da bi prikaz slike na ekranu mogao biti za nijansu bolji. Naime, u Karbonn Sparkle V je stavljen FWVGA IPS displej od 4.5 inča, bez ikakvih mehaničkih dugmića, a ima rezoluciju od samo 480 x 854 piksela koja se uglavnom viđa na aparatima od 4 inča.

Ekran prate i kamere koje se uklapaju u filozofiju uređaja ove cene i mogućnosti. Glavna zadnja kamera ima 5 megapiksela, dok prednja ima sočivo od 2 megapiksela. Međutim, slike su sasvim pristojne zahvaljujući i HDR opciji, dok noću nisu na zavidnom nivou uprkos blicu. Zato video snimci idu čak do 1080p formata. Sve što uslikate možete sačuvati na skromniju internu memoriju od samo 4 GB, ali zato je tu proširiva microSD memorija koja može ići čak do 32 GB.

Osim o mogućnostima, od kojih je veoma važna i dual SIM opcija gde jedna kartica podržava 3G a druga 2G mrežu, kod Karbonn Sparkle V je dosta pažnje posvećeno i dizajnu. Uređaj se bez greške uklapa u srednju klasu, sa dizajnom u kombinaciji oštrih ivica i oblina pa Sparkle zadovoljavajuće leži u ruci. Zadnji deo je od solidne plastike, sa dominantnim natpisima proizvođača i Android One podrške. U gornjem delu je upadljiva kamera sa blicem, dok su se na desni bok smestile komande za kontrolu jačine zvuka i on/off taster.

Za kraj, dolazimo do zaključka da je Karbonn Sparkle V dobar smartfon i zadovoljavajuća ulaznica za indijsku kompaniju na naše i evropsko tržište. Pored svega navedenog važno je istaći i solidnu autonomiju koju „potpisuje“ baterija od 1700 mAh.

Polaroid Zip Brza štampa slika sa mobilnog uz pomoć Polaroid Zip-a memory clock Memory Clock – sat koji prikazuje naše najlepše trenutke u životu OneTouch Idol 3 Alcatel OneTouch Idol 3 – najprijatnije iznenađenje godine Samsung galaxy s6 Samsung Galaxy S6 – Supermen među telefonima · · ·