Samsung Galaxy A5
U VAZDUHU · tech/web

Bitka u premijum segmentu smartfona bila je godinama najvažnija za sve proizvođače, ali su se nedavno spustili stepenicu niže. Kako bi se borio sa konkurencijom Samsung je morao konačno da popusti i prvim metalnim telefonom drugima „stane na crtu“. Ali i da ponudi nešto više. Zato su Galaxy A3 i A5 koji su nedavno stigli u Srbiju veliki iskorak južnokorejskog giganta kada su u pitanju dizajn i izbor materijala.

Samsung Galaxy A3, Galaxy A5
45.000/56.000
WinWin

Iako su od jednog komada metala Galaxy A3 i A5 su najtanji u Samsungovoj ponudi smartfona. Veći, A5, je „debeo“ samo 6,7 milimetara, a manji A3 6,9 milimetara. Oni nemaju prepoznatljiv Samsungov oblik, već nastavljaju putem koji su započeli Galaxy Alpha i Note 4. Ivice su oštrije, kockastiji su i elegantniji. Prednjom stranom dominira ekran. Mala zamerka je zadnja strana jer iako su telefoni od metala ona i dalje odaje plastičan osećaj u rukama. Ali bar ne klizi. Na sredini je veliki logo, a svoje mesto su našli kamera i LED blic.

Tu dolazimo i do prvih razlika između dva modela, najpre u dimenzijama. Galaxy A3 ima Super AMOLED ekran od 4.5 inča, a Galaxy A5 od 5 inča. Manji model je sa rezolucijom od 540 x 960 piksela, dok veći dolazi sa HD formatom 720 x 1280 piksela. Izbor ekrana proporcijalno prate i kamere. U boljem modelu A5 se išlo na glavnu zadnju kameru od 13 megapiksela i 1080p format video zapisa, dok je prednja kamera sa više nego dovoljnih 5 megapiksela. Manji A3 ima slabiju glavnu kameru od 8 megapiksela, dok je prednja ostala na 5 megapiksela.

Zato ne čudi što su oba modela „kao stvorena za selfie“. To potvrđuju i softverski dodaci. Odličan selfie je moguće napraviti u nekoliko različitih modova kao što su Wide Selfie, Palm Selfie i Beauty Face, a moguće je napraviti selfie čak i sa zadnjom kamerom pomoću Rear-cam Selfie opcije. Zanimljivo rešenje je Animated GIF koje će od vaše fotografije napraviti dobro poznati klip u GIF formatu. Jedna od zanimljivih selfie opcija je i način „okidanja“. Tako je dovoljno da se namestite, raširite šaku, a kada je telefon detektuje on će uraditi autofokus na lice, odbrojati tajmer od recimo podešene dve sekunde i slikati.

Kada govorimo o ostalim karakteristikama sve je manje-više očekivano. Oba Samsunga koriste isti Qualcomm Snapdragon ( 4 jezgra) 410 procesor na 1,2 GHz, a rade na Android 4.4 KitKat operativnom sistemu. Razlika je zbog veličine i cenovnog ranga ipak morala da se napravi, pa tako manji A3 ima 1,5GB RAM memorije, dok A5 ima 2GB RAM-a. Zajednička je i interna memorija od 16GB, dok je baterija kod A3 1900 mAh, a kod većeg A5 od 2300 mAh. Kako biste povećali autonomiju kod oba modela uvek možete aktivirati Ultra-Power Saving Mode.
Za kraj moramo pomenuti i jednu od zamerki. NFC funkcija nije standardna, već je poseduju samo modeli koji podržavaju LTE tehnologiju.

licnost City Awards 2014: Digitalna ličnost godine Tesla TV Tesla TV: Domaći igrač na tržištu Automatski nacrt Evolucija animacije u video igricama prynt smartphone case Maska za mobilni telefon koja štampa slike ·