Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

„Sećanje na bol – Margerit Dira“ u bioskopima od 4.4 – delimo karte

AUTOR: CityMagazine 02 Apr, 2019
„Sećanje na bol – Margerit Dira“ u bioskopima od 4.4 – delimo karte

Francuski kandidat za Oskara – film reditelja Emanuela Finkijea „Sećanje na bol – Margerit Dira“ premijerno će biti prikazan u Jugoslovenskoj kinoteci u Uzun Mirkovoj 4.4. u 20.30. Publika širom zemlje će moći da pogleda ovaj film počev od četvrtka u svojim omiljenim bioskopima.

Melani Tieri glumi samu Margerit Dira u ovoj adaptaciji autobiografskog romana Bol (La douleur) ove čuvene spisateljice. U okupiranom Parizu 1944. godine mlada i talentovana spisateljica Margaret Dira je član Pokreta otpora zajedno sa svojim mužem Robertom Antelmom. Nakon što njenog supruga deportuje Gestapo ona se upušta u riskantnu romansu sa saradnikom Višijevske Francuske ne bi li pomogla svom mužu.

Reditelj filma ističe kako ga je na ovaj film inspirisalo prvenstveno lično iskustvo – jer je i sam imao članove porodice koji su poslati u logor, iako je čitao knjigu još kao student, ali tad nije mogao ni da pomisli da će moći da snimi film na osnovu ovog romana. Finkije i Melani su već radili zajedno na prethodnom filmu i sam reditelj za nju kaže da „ona ne vara, ne glumi, već jednostavno postoji“.

Filmska adaptacija autobiografskog romana čuvene spisateljice

Filmska adaptacija autobiografskog romana čuvene spisateljice

„U svojoj suštini, ’Sećanje na bol’ govori o ’strahoti zaboravljanja’, bilo da se radi o nekom od naših najbližih ili svih žrtava rata. Dira insistira da se sećamo i bez sumnje njena poruka se mora shvatiti ozbiljno,“  napisao je čuveni kritičar Rodžer Ibert.

 „Ovo je ozbiljan, visoko intelektualni film.“ – New Yorker

Fame Solutions i City Magazine dele čitaocima našeg portala 3×2 ulaznice za premijeru filma u Kinoteci, a sve što treba da uradite kako biste ušli u konkurenciju je da u komentarima na ovu vest na našoj FB stranici napišete koji vam je omiljeni francuski film.