STE_7827
PULS GRADA · gastro

Ukoliko želite da osetite čari tradicionalne kuhinje, ugostiteljstva i topline kojima su plenile kafane nekada, preporučujemo da posetite novootvoreni restoran nacionalne kuhinje Ružo rumena u Beogradu. Slatko i voda, kao gest dobrodošlice, tradicionalni mesni specijaliteti pripremljeni u kotliću, pastrmka sa taorskih vrela, kao i juneći repovi u saftu samo su neka od jela koja će vas oboriti s nogu. Pored uživanja u hrani koju priprema kulinarska diva poznata kao Katy the Cook, prijatno osoblje i moderan ambijent neće vas ostaviti ravnodušnim.

U ovom restoranu, prema rečima Katarine Samardžić poznatije kao Katy the Cook, gostima žele da ponude ukusne kulinarske specijalitete koji će ih podsetiti na neka prošla vremena. U posao unose toplinu koju je većina restorana izgubila.

BeFunky-collage Zaslađivači nam pomažu u održavanju željene telesne mase photo-1518057111178-44a106bad636 Kada je idealno vreme za prvu kafu?
BeFunky-collage
PULS GRADA · gastro

Tradicionalno i inovativno, na obe lokacije, i vračarskoj i novobeogradskoj, Pizza Bar u svojim neobičnim i udobnim baštama, naravno i u lokalima, predstavlja meni za sezonu proleće-leto. Kako su nas već godinama navikli, uzbudljivi momenti čekaju vas u svakom segmentu menija, te je preporuka da ih tako rasporedite da za svaki dolazak i svaki obrok i svaku priliku bude po nešto novo.
Doručak je ono na šta već duže vreme posebno obraćaju pažnju, prolećne gratinirane palačinke jedan su od predloga za početak topli(ji)h dana, sa filom od sira i zelja uz volšebni džem od slanine (!) i mladi luk, dok je drugi novitet vrlo zanimljiv i privlačan kiš Chevre sa pestom od bosiljka, pršutom, rukolom i tikvicama. U odeljku sendivča moćno pojačanje stiže kroz sjajnu fokaću sa pršutom i breasolom, dok je potaž od tikvica sa listićima parmezana i pestom savršen uvod u neki ozbiljniji obrok.

57251444_177041219866911_3584050252192499822_n_cover Slatka mala kiša: Kineski lanac kafeterija smislio nov način služenja šećera ales-krivec-623956-unsplash Možete da jedete hleb u okviru keto ishrane – ali ima jedna caka
IMG-4526
PULS GRADA · gastro

Verujemo da već po imenu nećete pogrešiti koja je kulinarska orijentacija ovog mesta, ali svakako nemojte da pogrešite i propustite da okusite originalnu francusku kuhinju u ovom više nego šarmantnom restoranu. Sa enterijerom koji skladno spaja rustično i moderno, minimalistički dizajn i toplinu drveta, Vin et baguette vas vodi na neodoljivo putovanje autentičnim ukusima i mirisima Francuske.

Bez obzira da li ste se smestili na donjem ili nešto intimnijem gornjem, nepušačkom nivou, da li ste u većem društvu za velikim stolom ili biste savršen kroasan za doručak, ovo mesto ima prepoznatljiv francuski šmek i šarm za svako doba dana. Neki od omleta, croque monsieur ili kroasani uz kafu ili čaj, idealni su za početak dana, a najavljena bašta biće idealan ambijent za predstojeći period.

CR-Health-InlineHero-Ways-to-Eat-Healthier-this-Easter-04-17 Kako da izaberete zdraviju hranu za Uskrs _LCF0484 Iva: Restoran u koji vredi doći ponovo
_LCF0484
PULS GRADA · gastro

Maštovito i magično, lucidno i lepršavo, inovativno i inspirativno, skladno i suptilno… samo su neki od utisaka koje nosimo nakon posete restoranu Iva, iza kog stoji sjajni i skromni šef Vanja Puškar čije kulinarske tragove pomno pratimo, a koji je i kreator čuvenog Irisa. I upravo je novi restoran efektna ekstenzija projekta započetog Irisom, otvoreniji i spremniji na nešto klasičniju postavku i prezentaciju jela, mada ništa od „klasike“ nećete naći na ovdašnjim tanjirima.

Oslonjen na tradiciju, spreman da redefiniše i rekonstruiše svako jelo i svaku namirnicu, a sa dubokim poštovanjem za svaki sastojak, njegovo poreklo i svojstva, Vanja nam u Ivi donosi uzbudljivo viđenje nove balkanske kuhinje varirajući gastro teme od street food zalogaja do jela „iz peći“ uz poziv da naročito kroz efektan izbor predjela šerujete porcije, mirise i ukuse.

insane-record-breaking-food-challenges 5 suludih svetskih rekorda u prežderavanju BeFunky-collage Ko će biti najbolji pekar Srbije?
Kalemegdanska daska
PULS GRADA · gastro

Na jednoj od najlepših lokacije prestonice, tik do Paviljona Cvijeta Zuzorić, ušuškana u zelenilo i zidine Kalemegdanske tvrđave, smeštena je moderna kahvana Mali Kalemegdan. Kompletno sređeno i preuređeno tako da skladno spaja tradicionalno i moderno, kako u enterijeru, tako i na meniju, ovo mesto je savršeno odredište za svako doba godine, svako doba dana i razne prilike.

Bilo da ste u porodičnoj šetnji posle obilaska ZOO vrta, da želite večernji romantičan izlazak ili samo da se izmaknete od gradske vreve i okružite zelenilom, povelika bašta i vrlo dopadljiv unutrašnji deo sa galerijom, idealno su odredište u samom srcu grada.

HMC_Poklon torta_miks presnih ukusa 02 Home Made Company: Poklon torta – miks šest presnih ukusa cover www.tastemade.com Neobični trendovi u hrani koji nas očekuju u 2019.
47308700_2095440267169137_2949297301350252544_o
PULS GRADA · gastro

Nedavno otvoren restoran Persijski princ predstavlja nam svu raskoš iranske kuhinje, na lokaciji gde se dugo nalazio restoran Trač, u Mileševskoj ulici na Vračaru. Ovo je prvi restoran ove kuhinje u širem regionu, čime Beograd dobija još jednu zanimljivu zvezdicu u svojoj gastronomskoj ponudi.

Iranska, ili kako je često nazivaju persijska, kuhinja vešto prožima tradiciju ove velike zemlje sa uticajima Levanta, grčke, turske pa i ruske kuhinje sa jedne, te Indije i Pakistana sa druge strane. Tako nastaju jela koja u sebi nose finu ravnotežu ukusa gde svaki sastojak i svaki začin imaju svoje mesto čineći idealnu fuziju ukusa u kojoj nema ekstremno ljutih, kiselih ili slatkih nota – sve je baš na svom mestu.

Coko krem-cover Novo: Moja Kravica čoko krem page-cover 5 proizvoda netipičnih ukusa koji se prodaju širom sveta
naslovna
PULS GRADA · gastro

Restoran koji nas je osvojio na prvi susret i prvi zalogaj, u (n)ovu godinu ulazi sa novim, proširenim menijem (do)dajući tako još pregršt povoda da upoznate magičnu tajlandsku kuhinju, istražite neke nove varijacije ukusa i otvorite sasvim nove gastro svetove.
Neveliki, ali zato vrlo dopadljiv prostor u novobeogradskom naselju Belvil u odnosu na našu prošlu posetu dobio je niz detalja koji su čitav ambijent učinili još autentičnijm i razigranijim, a nezaobilazan širok osmeh kompletnog tima restorana „Thai Zone” je onaj čaroban sastojak koji ovo mesto čini tako posebnim. Naravno, sve ovo možete i da poručite za dostavu, ali je naš predlog da naručite neku od famoznih ice tea kombinacija (sa mangom, kokosom, đumbirom…) i na miru prelistate efektan jelovnik koji odnedavno ima niz novih, vrlo uzbudljivih momenata.

photo-1536304993881-ff6e9eefa2a6 Evo kako da vam pirinač uvek ispadne savršeno CKLD-8117 Home Made Company: ČKLD – malo drugačije čokolade
page-cover
PULS GRADA · gastro

Fat Boys je otvoren u maju ove godine. U mirnom je delu ulice Strahinjića Bana, nedaleko od Kalemegdana, ima opušten, moderan i prijatan ambijent.

Lokal koji ima autentične burgere, sočna rebarca, začinjena krilca i još mnogo toga zanimljivog u ponudi, nastavak je gastro priče koja je počela u Novom Sadu, 2015. godine u Toster baru. U pitanju je lokal na čijem su meniju samo burgeri i kraft pivo – dvadesetak vrsta burgera i 70 etiketa piva. Beogradski restoran Fat Boys ima obimniji meni, i za samo nekoliko meseci postojanja prepoznat je kao pravi gurmanski kutak.

Sve je počelo, kaže Toni Marinković, upoznavanjem različitih ukusa na različitim meridijanima.

collage Vodič kroz najukusnije palačinke širom sveta rezbarenovoce Prelepo rezbareno voće i povrće koje je šteta pojesti
ZOX_1164-cover
PULS GRADA · gastro

Upravo se navršava prva decenija postojanja jednog od restorana koji je i te kako uticao na gastro scenu ne samo Beograda, već i znatno šire, a to je više nego dovoljan povod da ove stranice posvetimo tom po mnogo čemu jedinstvenom fenomenu u ugostiteljskom svetu.

Tekst: Peđa Kresojević

Da bi se shvatilo koliko je pojava Fride bila posebna, moramo se vratiti deset godina unazad kad je doneta smela odluka da se od bivših magacina i industrijskih prostora napravi pravi izlazak prestonice na reku. Tako počinje da se formira Beton Hala u obliku kakvom je danas znamo, a upravo je Frida bila jedan od prva dva restorana otvorena na ovom potezu.

chestnut-2740751_19201 20 jesenjih namirnica naslovna Ovo su najgori kulinarski promašaji
IMG_20180416_094339_115
PULS GRADA · gastro

Kada na jednom mestu pronađete gastro posvećenost i strast, entuzijazam i ljubav, onda ste pronašli jedan od onih kutaka koji pokazuju da je gastronomski duh ovog grada i dalje nemiran i lucidan. Upravo takav doživljaj nosimo iz nevelikog, ali beskrajno simapatičnog lokala na početku Hilandarske ulice, u kome je ništa manje simpatični Mario Frleta i vlasnik i prodavac i kreator i majstor za potpuno senzacionalne cinnamon rolls. I ne samo za njih.

Sasvim otvoren prostor, opremljen je jednostavno i tako da u svakom trenutku vidite šta Mario radi i kako priprema, a da se istovremeno osećate kao da ste svratili do dragog prijatelja, zapravo je pozornica na kojoj nastaju sjajne slatke i slane kreacije.

ALX_5732 Lulu pekare: Krafin je stigao u Beograd page-cokolade-home-made Home Made Company: Ručno pravljene čokolade
_MG_9449_cover
PULS GRADA · gastro

Kao i na svakom novom meniju tokom svih ovih godina, Pizza Bar nas i u ovogodišnjem izdanju za proleće i leto iznenađuje novim ukusima i novim pravcima kreativnog kulinarskog delovanja. Novi jelovnik pažljivo čuva omiljena jela koja ste voleli, a novitetima donosi uzbudljive doživljaje.

Ovog puta posebna pažnja posvećena je doručku, te naša više nego topla preporuka ide za atraktivni Qinoa Avokado Wrap i šarmantni Croc Monsieur, tu je nekoliko ubedljivih sendviča ali i Morning Fit s tri vrste pahuljica. Efektna kombinacija šumskih pečuraka (vrganji, lisičarke, smrčak) stiže kroz novi potaž, dok su među obilnim obrok-salatama nove Tuna i Biftek.

collage Vodič kroz najukusnije palačinke širom sveta rezbarenovoce Prelepo rezbareno voće i povrće koje je šteta pojesti
page-fat-boys
PULS GRADA · gastro

Moćno i magično, slasno i strasno, ubedljivo i uzbudljivo…slobodno nastavite ovaj niz, nama ponestaje epiteta da (p)opišemo gastro utiske i doživljaj koji nosimo posle posete nedavno otvorenom lokalu Fat boys na Dorćolu.

Smešteni na samom početku Strahinjića Bana, dovoljno daleko od gužve u toj ulici, a sasvim blizu Kalemegdana po kome šetnja prija nakon uživanja u ovdašnjim specijalitetima, Fat boys-i su napravili autentičan i apsolutno sjajan gastronomski kutak koji se može podvesti pod odrednicu „street food“, ali je zapravo mnogo više pod toga!

Minimalistički sveden enterijer, nekoliko lucidnih natpisa i bašta ispred, sve je u funkciji onoga što ovo mesto želi da pruži, a to je vrhunski užitak u hrani.

Istok 104 EDIT cover Istok: Popularni restoran vijetnamske kuhinje ima novi meni city-magazine jul-1 Bistro Distribucija.381: Autentična letnja bašta
Istok 104 EDIT cover
PULS GRADA · gastro

Omiljeni restoran koji nam je približio ukuse, boje i nijanse uzbudljive vijetnamske kuhinje i koji je na velika vrata uveo magičnu Pho supu na ove prostore, ovih dana predstavlja sasvim nov meni, i to kakav! Pojačanje koje je stiglo direktno iz Njujorka, Nami Payackapan Milivojević, tajlanđanka poreklom, uz poptpuno posvećeni tandem koji čine Lars Ekberg i Vlada Damjanović, donosi sasvim novu dimenziju ovdašnje ponude i Beogradu dodaje jednu sasvim posebnu gastro odrednicu.

Istovremeno tradicionalni i moderni, maštoviti i kreativni, oni su zapravo osmislili autentičnu verziju dalekoistočne kuhinje, fino se poigravajući fascinantnim ukusima, bez suvišnog komplikovanja a na tragu nacionalnih jela Vijetnama, Tajlanda i Koreje. Sve to nikako ne bi moglo bez energije i entuzijazma celog tima Istoka, sada u diskretno osveženom ambijentu, odnosno u dopadljivoj bašti u Gospodar Jevremovoj.

city-magazine jul-1 Bistro Distribucija.381: Autentična letnja bašta Baileys Macarons Novo iz Home Made-a: Baileys Cake i Baileys Macarons
ARF_0898 Rezolucija za stampu
PULS GRADA · gastro

Jedan od najlepših i najneobičnijih prostora u gradu, ovog proleća i leta ukrašen je novim biljkama koje su donele nove kolorite i jedan sasvim nov senzibilitet. Kada se nađete u bilo kom delu ove magične bašte pogled se zaustavlja na nekom od skladno uklopljenih zelenih detalja i potpuno vas izmešta iz gradskog okruženja, buke i briga. Prijatna atmosfera, ljubazno i diskretno osblje, povezanost sa bioskopskim kompleksom Roda, obezbeđen parking, te posebna večernja dešavanja, samo su dodatni motiv da posetite Baštino, bez obzira iz kog dela grada dolazite ili ste u komšiluku na Banovom brdu.

Naravno, ključni razlog je ovdašnja ponuda na meniju, koja je upravo dopunjena zanimljivim novim momentima koji prave fini balans između modernih specijaliteta internacionalne kuhinje, preko mediteranskih ukusa do ubedljivih nacionalnih favorita.

page_cover Njegovi deserti zbunjuju i najveće sladokusce collage Najbolje ruske poslastice koje vredi probati
qg6
U VAZDUHU · grad

Neobično osmišljen i uređen, prijatan prostor bašte kafea Queens Garden osvojiće vas na prvi pogled i prvu posetu.

Smešten iznad Južnog bulevara, savršeno ušuškan taman tako da imate istovremeno osećaj da ste u gradu i u nekom sasvim intimnom i izmeštenom prostoru na nekim drugim meridijanima, ovaj kafe i ambijentom i ponudom nudi pregršt razloga za posetu u svako doba dana i večeri.

Uz zanimljivu ponudu ceđenih sokova i kafa, tu je i pažljivo probrana ponuda za osveženje i okrepljenje u rasponu od Tegla’s obrok-salata, preko Homemade sendviča do Ice Box sladoleda.

Crowne Plaza-Nedeljnik-1 Crowne Plaza: Mesto vašeg sastanka Italijanska vina Isprobajte specijalna italijanska vina
prostor
PULS GRADA · gastro

Naš omiljeni restoran „originalne kuhinje“, u prolećno-letnju sezonu ulazi s novim menijem koji i te kako golica i maštu i nepca. Ljupka bašta u Kursulinoj ulici i ljubazno osoblje, kompletno novi tim u kuhinji i apsolutna posvećenost i entuzijazam kreatora Miamiam priče, čine da je ovo mesto magičan izvor uzbudljivih gastro momenata i više nego prijatne atmosfere.

Ukoliko ste u ovom kraju u vreme doručka, a i ukoliko niste – evo iskrene preporuke, ne propustite priliku da probate sada već čuveni avokado tost, efektan topli sendvič ili nešto iz selekcije omleta, a tu je i zdrava granola.

shutterstock_610934495_cover Umaci i dresinzi: Prste da poližeš _MG_6091_cover Bašte Beograda