ZOX_1164-cover
PULS GRADA · gastro

Upravo se navršava prva decenija postojanja jednog od restorana koji je i te kako uticao na gastro scenu ne samo Beograda, već i znatno šire, a to je više nego dovoljan povod da ove stranice posvetimo tom po mnogo čemu jedinstvenom fenomenu u ugostiteljskom svetu.

Tekst: Peđa Kresojević

Da bi se shvatilo koliko je pojava Fride bila posebna, moramo se vratiti deset godina unazad kad je doneta smela odluka da se od bivših magacina i industrijskih prostora napravi pravi izlazak prestonice na reku. Tako počinje da se formira Beton Hala u obliku kakvom je danas znamo, a upravo je Frida bila jedan od prva dva restorana otvorena na ovom potezu.

Cantina De Frida
Karađorđeva 2-4
Beograd
011/218-11-20
Pon: 11:00 - 2:00
Uto-sre: 11:00 - 2:30
Čet: 11:00 - 3:00
Pet-sub: 11:00 - 3:30
Ned: 11:00 - 24:00

Suptilno i smisleno učitavanje sveta unikatne meksičke umetnice Fride Kalo izvedeno je tako maštovito i upečatljivo da se enterijer Fride do danas praktično nije značajno menjao. Prostor zamišljen kao „Fridina dnevna soba“ vešto se poigrava bojama i oblicima, istovremeno uverljivo zadržavajući koncept modernog restorana s velikim šankom u središnjem delu, te delom za sedenje duž neobično dekorisanih zidova, odnosno u prostoru na spratu.

Bašta s pogledom na reku se podrazumeva, kao i bina s postavkom za svirke – Frida je prva uspostavila koncept da postoji živa svirka svakim danom, svih sedam dana u nedelji. I to jeste jedan od zaštitnih znakova ovog mesta, sinonim za idealan spoj izlaska u kome imate sjajan gastro ugođaj uz odličnu svirku koja varira različite žanrove uz impozantan spisak izvođača koji su ovde nastupali, u rasponu od Massima i Nine Badrić, preko Nena Belana i Vlade Georgijeva, do Parnog valjka i Bajage. Imati muzički program ovakve širine i uspevati da budete sveži, interesantni i aktuelni iz večeri u veče, imati sluha i pažnje da se organizuju humanitarne akcije gde sav promet iz restorana ide u humanitarne svrhe, moguće je uz zaista veliku posvećenost koju kreativni tim Fride i te kako ima.

Naravno, sve ovo uokvireno je uzbudljivom gastronomskom ponudom koja vas vodi na magično putovanje gastro predelima Latinske Amerike i Mediterana. Istražujući egzotične arome, smelo kombinujući ukuse i boje, od prvog trenutka insistirajući na vrhunskom kvalitetu mesa, Frida dva puta godišnje menja meni i time iznova pruža povod za nove posete. Lucidni tapasi, mali ili veliki tanjiri, originalni specijaliteti uz respektabilnu vinsku kartu i efektnu listu koktela, pružaju mogućnost za autentični užitak u svakom društvu.

Na aktuelnom meniju zaista je teško odlučiti se da li početi s kremastom peruanskom supom s gamborima ili meksičkom sporo kuvanom čorbom s piletinom, kukuruzom i avokadom, nastavak donosi nerešivu dilemu između pilećih takuitosa s volšebnom salsom, tatara od svežeg lososa na beskvasnom hlebu i rolnica od grilovanog patlidžana punjenih kozjim sirom, grožđem i brusnicama. Ovdašanja verzija kapreze salate donosi atraktivnu varijaciju na poznatu temu, kuglice od krompira s pancetom i parmezanom efektno su servirane u korpici, dok je Poterhouse Asado ubedljiva potvrda o tome koliko se mesu ovde poklanja posebna pažnja, savršena mekoća i sočnost odležalog mesa to savršeno potvrđuju.

Još jedan od detalja gde je Frida zapravo postavila standarde – način serviranja i prezentacija jela zaista su magično efektni, izbor posuđa, boja i oblik tanjira, sve je pažljivo birano i skladno uklopljeno tako da svako jelo ima svoju priču i jeste zaokružena celina u svakom pogledu i detalju. Naravno, slatki deo sve to zaokružuje – mračna tajna je neizbežna, jedan od novih favorita je torta s nutelom, dok su Dijegove palačinke jedan od najsenzacionalnijih deserata ikada posluženih na ovim prostorima.

Jedinstvena atmosfera, tradicionalni godišnji maskenbal u kome su svi, ali baš svi maskirani, i to zaista maskirani, pažnja poklonjena svakom jelu i svakom servisu, vizuelni identitet koji se upija i ne zaboravlja uz magiju ovdašnje kuhinje, (u)činili su da Frida zaista bude (pre)poznata kao mesto posebnog ugođaja. Veliki broj gostiju s raznih strana sveta, popularnost širom regiona i podatak da je ponekad potrebno napraviti rezervaciju danima unapred, svedoče o konstantnoj uzlaznoj putanji, što u svetu ugostiteljstva na ovim prostorima i u ovakvim vremenima nije nimalo lako, naprotiv.

Jedinstvena i svoja, puna strasti i živih boja, baš kao i slavna slikarka, Cantina de Frida je ostavila upečatljiv trag, pomerila granice i postavila mnoge standarde. Jednostavno: ona je nezaobilazna destinacija bez obzira na povod, priliku, doba dana ili godišnje doba, Frida je fenomen koji traje i nastavlja da iznenađuje.

chestnut-2740751_19201 20 jesenjih namirnica naslovna Ovo su najgori kulinarski promašaji coffee-beans-15994_960_720 Ako volite crnu kafu, možda ste psihopata cover www.eater.com 10 zemalja koje imaju najukusniju hranu na svetu · · ·