Doza
PULS GRADA · gastro

Svi smo svedoci metamorfoze Novog Beograda iz popularne spavaonice u savremenu radionicu. Ljudi žure, pričaju telefonom, trube na semaforu, ne spavaju. Pre, za vreme i posle svega toga, svima im treba Doza kafé.

Osoblje, o čijoj se obuci posebno vodi računa, uvek želi da sa gostima podeli i pokoju tajnu svoje majstorije, pa tako i onima koji su došli sami boravak u Doza kaféu može biti neočekivano zanimljiv i poučan.

U celokupnoj gunguli, na osunčanoj strani Belvila, nalazi se ovaj hrabri kutak u kome je zrno kafe svetinja, a njegovo konzumiranje dostiže nivo nauke. Ono čime se posebno ponose u Doza kafé-u je celokupni proces dobijanja jedne šolje kafe – od njenog odležavanja pre upotrebe, preko načina prženja, do konzumiranja u periodu posle prženja kada je na vrhuncu kvaliteta.

Doza kafé
Belvil, Đorđa Stanojevića 9b, lokal 04
Beograd
08:00-22:00

foto: Relja Ivanić

U razgovoru sa vlasnikom Doza kafé-a Gavrilom Gajićem, saznali smo da je njihov izbor House Blend sastavljen od 4 vrste Arabica kafe (Colombia Medellin Excelso, Brasil Cerrado, Guatemala SHB, Honduras SHG), kao i 10% robuste (India cherry). Pored toga, uvek je u ponudi i Single Origin 100% Arabica – Colombia, Honduras i Brasil.

Celokupni ambijent u kome se ispija ova prvoklasna kafa jednako portretiše i ljude koji se ovde sreću – sve koji vole trend i kvalitet u svakom smislu, ljude iz sveta umetnosti, arhitekture i dizajna, kao i sportiste i one koji bi voleli da to jesu. Sve ih spaja istinska ljubav prema jutarnjoj kafi uz svež kroasan, ili onoj na pauzi uz ceđeni sok i skretanje sa svakodnevnih poslovnih tema. Na kraju dana, mnogi dođu da napune baterije za veče, kada neretko navrati i neki od poznatih beogradskih di-džejeva.

Na rešenju enterijera Doza kafé-a zajedno su radili arhitekta Ivan Grčić i arhitektonski studio MADA. Ivan Grčić je po završetku studija radio u različitim značajnim biroima u Beogradu i Barseloni, a realizovao je i nekonvencionalne arhitektonske radionice širom Evrope. MADA studio je još pre dve godine privukao pažnju smelom izložbom na Bijenalu arhitekture u Veneciji, kada je sa još šest kolega predstavljao Srbiju sa projektom JEDAN:STO/100. Prošle godine su obradovali decu Beograda projektom prvog dečjeg dizajn igrališta na Kalemegdanu, dok su ove godine, zajedno sa Grčićem, obradovali novobeogradske ljubitelje kafe i dobrog dizajna.

Skoro celokupni nameštaj je unikatan, odnosno dizajniran i osmišljen posebno za Doza kafé. Ono što se posebno izdvaja jeste dugačka klupa izrađena od vrhunske hrastovine, kao odlična inicijalna kapisla za početak zajedničkih razgovora na temu sporta, aktuelnih dešavanja i, naravno – kafe. Za vizuelni identitet jednostavnim rešenjem se pobrinuo dizajnerski dvojac Braća Burazeri.

Brza hrana posle pijane noći Top 5: Brza hrana posle pijanstva Orfelin vina Orfelin – nova vina iz Vinarije Kovačević Burger Bar BG Burger Bar – novo mesto za ljubitelje dobrih burgera taverna rossini Rossini – duh rimske taverne u centru grada