page-cover
PULS GRADA · gastro

Fat Boys je otvoren u maju ove godine. U mirnom je delu ulice Strahinjića Bana, nedaleko od Kalemegdana, ima opušten, moderan i prijatan ambijent.

Lokal koji ima autentične burgere, sočna rebarca, začinjena krilca i još mnogo toga zanimljivog u ponudi, nastavak je gastro priče koja je počela u Novom Sadu, 2015. godine u Toster baru. U pitanju je lokal na čijem su meniju samo burgeri i kraft pivo – dvadesetak vrsta burgera i 70 etiketa piva. Beogradski restoran Fat Boys ima obimniji meni, i za samo nekoliko meseci postojanja prepoznat je kao pravi gurmanski kutak.

Sve je počelo, kaže Toni Marinković, upoznavanjem različitih ukusa na različitim meridijanima.

Fat Boys
Strahinjića Bana 3
Beograd
064/6474-804
Pon-pet: 10:00 - 23:00
Sub-ned: 10:00 - 00:00

„Ideja je došla od ljubavi prema vrsti hrane koja kod nas nije bila ponuđena u dovoljno visokom kvalitetu u kom smo želeli da klopamo. Dorđe Vučenović i ja smo dosta putovali, i dosta toga jeli napolju, i došli na ideju da to ponudimo, prvenstveno našim drugarima, a onda i svima ostalima, i bili smo sigurni da ne možemo da omanemo. Definitivno je Amerika mesto odakle je krenula čitava revolucija takozvane brze hrane, a ja sam tamo bio par puta.

U priči o osnovnim razlikama između nama dobro poznate pljeskavice, i burgera, vlasnik dorćolskog lokala navodi da su podjednako važni i vrsta i kvalitet mesa.

Najveća razlika između pljeskavice i burgera je u kvalitetu mesa koje se koristi. Mnogima to nije bitno, ali nama je najbitnije. Meso pripremamo na dnevnoj bazi. Ja svakog jutra idem kod mesara i nabavljam sveže meso za burgere. Kvalitet samog mesa je nešto o čemu svi koji žele da prave kvalitetan burger moraju da povedu računa. Razlika je u tome što pljeskavicu u Srbiji mnogi prave od svinjskog mesa, i mešanog mesa. Burgeri se prave od čistog junećeg mesa, od malo masnijih delova, prošaranih, što je jako bitno za sočnost mesa. Mlevenje mesa je dosta krupnije nego kod pljeskavice, i ne koriste se začini – mi ne koristimo nikakve začine u mesu osim soli.“

A za dobar utisak burgera važna je i zemička u kojoj se on nalazi…

„Ništa manje bitno nije pecivo koje se koristi za burgere. Mi smo radili i na recepturi peciva, i nismo pribegli lakšem načinu kupovine nekog peciva koje je već ponuđeno na tržištu, već smo našli pekara koji ima zanatsku pekaru koja je bila voljna da se sa nama igra, tako da smo dobili pecivo po želji, pecivo kakvo nisam sreo u Srbiji nigde. Imamo sveže pecivo svaki dan i mislim da je to veoma bitna stavka burgera. Pecivo mora da bude sveže, mekano, i da ne dominira. U burgeru mora da dominira meso, jer je to ideja samog proizvoda.“

Svi burgeri su, navedeno je u meniju, srednje pečeni. Final touch jednom burgeru daju, naravno, različiti prilozi – sirevi, slaninica, salate, pečurke, sosovi…U Fat Boys restoranu navode da vode računa o svim sastojcima, te da koriste najkvalitetnije namirnice koje se mogu naći na ovdašnjem tržištu.

„Imam politiku zabrane gastro marki u mojoj kuhinji. Ne koristimo robne marke. Bitno nam je da je sam finalni proizvod kvalitetan, i zbog toga i ne može da košta manje nego što košta. Ušli smo u taj rizik da nećemo prodavati hiljadu proizvoda dnevno, ali da smo sigurni da će se veliki broj ljudi koji dođe kod nas i vraćati, jer ovde mogu da pojedu nešto što je kvalitetnije nego na drugom mestu.“

U Fat Boys gastro kutku na meniju nisu samo burgeri. Tu su i neki popularni američki klasici kao što je goveđi stejk, pulled pork (svinjska plećka koja se sporo peče 12 sati) i služi se sa domaćim barbikju sosom i kupus salatom.

„Jedna od stvari koju smo uradili samo radi nas, pa je to prepoznato i prihvaćeno i od gostiju, jeste sendvič od junećeg repa. To je juneći rep koji se sporo peče u crnom vinu sa mnogo začina. Imamo i svinjska rebra, barbikju rebra koja su potpuno drugačija od onoga na šta smo navikli u Srbiji, kada je spremanje rebara u pitanju.“

Uz barbikju rebarca koja se sporo peku i glaziraju u domaćem bbq sosu, na meniju su i krilca, ljuta ili u bbq sosu, tartar biftek, nekoliko vrsta salata. Kada su prilozi u pitanju posebno se vodi računa o načinu pripreme. Tako se, recimo, u karamelizovani luk stavlja med, a ne šećer. Toni Marinković kaže da su burgeri definitivno najprodavaniji artikal i dodaje da je njegov favorit dimljeni burger koji se služi u kombinaciji sa dimljenim sirom, majonezom i dimljenom hrskavom slaninom.

Kalorični zalogaji mogu se probati u popodnevnim i večernjim satima, dok se u prepodnevnim, od 10-13h, služi laganiji doručak. Vlasnici Fat Boys kažu da su izašli u susret zaposlenima u kompanijama u dorćolskom komšiluku, te da postoje različite verzije jutarnjeg obroka – i laganije varijante, i one energetski bogatije. Tako ujutru ovde možete probati smashed avocadosendvič sa avokadom, pršutom i poširanim jajima. Ili, ako vam stomak dozvoljava, pravi engleski doručak koji obuhvata dva jaja, kobasicu, grilovanu slaninu, pečurke.

Toni Marinković navodi i da se od otvaranja, od kraja maja, mesto prilično pročulo.

„Dolazi dosta ljudi, uglavnom su to mlađi, urbaniji ljudi koji se kreću u krugovima kraft piva i alternativne muzike. Stvarno je šarenoliko društvo. Mislim da smo uspešno targetirali malo stariju gurmansku ekipu koja je lepo prihvatila ovo što radimo. Dosta smo popularni u tom krugu.“

Toni objašnjava da je revolucija ulične hrane (street food-a) išla zajedno sa popularizacijom visoko kvalitetnih zanatskih piva, koja je otpočela u Evropi pre desetak godina.

„Pivara Zebrew je definitivno pionir za razvoj pivarstva u Srbiji, i ona koja je prva izašla na domaće tržište. Danas već imamo preko dvadesetak zanatskih pivara a mi smo u u ovom lokalu ujedinili ljubav prema američkoj klopi i zanatskom pivu. Sarađujemo sa pivarom Zebrew, zbog čega se kvalitetna zanatska piva mogu naći i kod nas.“ Uz to, njihova karta pića sadrži još i burbone kao i tri vrste vina iz vinarije KM sa Fruške Gore.

Fat Boys, ističu vlasnici, nema u planu da širi svoj autentičan, klasičan meni, već žele da nastave sa dobrom praksom, i da dvadesetak stavki menija pripremaju na zavidnom nivou kvaliteta.

A na pitanje da li nekog u Beogradu zaista smatraju konkurencijom, Toni Marinković kaže da su to, svakako – Burger House.

„Oni su dobra konkurencija. Kad kažem konkurencija ne mislim ništa loše. Mi se poznajemo iz posla, i moje mišljenje je da oni imaju zaista visoko kvalitetan proizvod. „

collage Vodič kroz najukusnije palačinke širom sveta rezbarenovoce Prelepo rezbareno voće i povrće koje je šteta pojesti page-lulu Lulu pekare: Ukusna priča koja traje DSCF8978-cover Gastro tradicija poznate kulinarske škole Le Cordon Bleu · · · · · ·