_LCF0484
PULS GRADA · gastro

Maštovito i magično, lucidno i lepršavo, inovativno i inspirativno, skladno i suptilno… samo su neki od utisaka koje nosimo nakon posete restoranu Iva, iza kog stoji sjajni i skromni šef Vanja Puškar čije kulinarske tragove pomno pratimo, a koji je i kreator čuvenog Irisa. I upravo je novi restoran efektna ekstenzija projekta započetog Irisom, otvoreniji i spremniji na nešto klasičniju postavku i prezentaciju jela, mada ništa od „klasike“ nećete naći na ovdašnjim tanjirima.

Oslonjen na tradiciju, spreman da redefiniše i rekonstruiše svako jelo i svaku namirnicu, a sa dubokim poštovanjem za svaki sastojak, njegovo poreklo i svojstva, Vanja nam u Ivi donosi uzbudljivo viđenje nove balkanske kuhinje varirajući gastro teme od street food zalogaja do jela „iz peći“ uz poziv da naročito kroz efektan izbor predjela šerujete porcije, mirise i ukuse.

New Balkan Cuisine Iva
Kneginje Ljubice 11
Beograd
011/ 328-50-07
Pon - sub: 9:00 – 24:00
Ned: 9:00 – 23:00

Ambijent je promišljeno sveden, a svaki tanjir i svaka posuda pažljivo odabrani. Sam meni donosi niz gastro dilema, kao i pregršt inspiracija za nove posete, a već doručak koji se služi tokom čitavog dana sa kombinacijama poput tri jaja u hrskavom testu, slatki ili slani uštipci i waffle sa neobičnim nadevima ili kremasta cicvara sa grilovanim miročkim sirom golica nepca.

Pileći konsome sa čajem, pa potom aromatičan sir iz peći sa slačicom i medom serviran sa slatkim od smokava i grilovanim orasima ubedljivo su najavili rapsodiju moćnih ukusa. Selekcija savršenih zapečenih hlebova kao pratnja, pa promišljanje da li se odlučiti za đubek ili neki od patea, možda hrskave rolnice od heljdinog brašna ili kuglice od prosa, kozji sir ili patlidžan sa ćumura u hrskavoj opni… dalje raspaljuju maštu.

A onda sledi glavni deo u kome smo probali savršeno mekani karamelizovan svinjski vrat sa čipsom i kremom od celera i koštanom redukcijom, te više nego obilnu simfoniju ukusa gde je sočna jagnjetina stigla u pratnji pečenog povrća, karamelizovanog luka, ruske salate i hrskavog urnebesa. Tu su i juneća pljeskavica uz sir iz mjeha, juneći rep uz domaće njoke sa telećim mozgom, a posebnu pažnju privlači odeljak „brza hrana“ u kome su favoriti čupkano buša meso, mangulica i juneći jezik, efektno servirani u formi „sendviča“.

Deo odličnog asortimana restorana IvaOtvori galeriju

Fino spuštanje dolazi kroz nežne domaće njoke sa brašnom od koštica šljive, poslužene sa mariniranim suvim šljivama, prezlama, kremom i sladoledom, a za obavezan sledeći put ostaju neobični tartovi i zapečene palačinke. Cene koje će vas vrlo prijatno iznenaditi, ukusi koji će razigrati sva čula, uzbudljiv gastro koncept koji vas nikako neće ostaviti ravnodušnim, jednom rečju: restoran koji na meniju pruža toliko povoda da se vratite i opet i još jednom, a to je sve ređe i ređe. Sve pohvale i sve preporuke!

insane-record-breaking-food-challenges 5 suludih svetskih rekorda u prežderavanju BeFunky-collage Ko će biti najbolji pekar Srbije? Milka Dark Milk Plain Stiže nova Milka Dark Milk – nežni užitak sa intenzivnim ukusom kakaa! Kalemegdanska daska Mali Kalemegdan: Restoran nacionalne kuhinje na prelepoj lokaciji · ·