cover1
PULS GRADA · gastro

Neobično novo ime na beogradskoj gastromapi pažnju privlači konceptom japanske kuhinje bez sušija, te Japancima i kao vlasnicima i kao osobljem u kuhinji.

U Kapetan Mišinoj ulici očekuje vas prostor na čak tri nivoa, zanimljivo dekorisan, s jednostavnom postavkom nameštaja i takođe poprilično jednostavnim jelovnikom. Zapravo, čitava postavka deluje pomalo preambiciozno, s prekratkom ponudom koja jesta osobena, ali i ne daje previše inspiracije za sledeće dolaske.

Za početak, probali smo autentičan edamame s krupnom solju i odlične gioze s povrćem, a preskočili tempure i miso supu.

Marukoshi
Kapetan Mišina 37
Beograd
064/908-78-17
Uto - čet: 13:00 - 24:00
Pet - sub: 13.00 - 1:00
Ned: 13:00 - 24:00

U nastavku izbor je sveden na ramen u tri opcije i nekoliko verzija (tonkatsu, dashi, kari) svinjskog i pilećeg mesa, kao i kroketa od krompira i soje, pohovanog u panko prezlama. Naš izbor bio je šoju ramen (domaće nudle u dugo kuvanoj supi, sočna svinjetina, marinirano jaje, nori alga) koji zaista stiže u impozantnoj posudi i količini, ali kome bismo dodali malo više mesa i još po nekih sastojaka, a smanjili količinu nudli, tražeći nešto balansiraniji ukus od intenzivnog i slanog koji je dominirao.

Tonkatsu je jedna od varijacija jela u panko prezlama, sa slatko-kiselim tonkatsu sosom, korektno jelo ali koje ne impresionira, dok za poslastice poput sakura pudinga, japanskog wah parfea i neočekivanog braunija jednostavno nismo imali mesta. Sveukupno, ovo jeste jedna drugačija vizija i verzija japanske kuhinje, osoben stil koji traži svoje sledbenike na jednom tragu ukusa. Ipak, čini nam se da ovoliki prostor i ovdašnja publika teže ka širem konceptu i varijacijama jela i ukusa, te ostaje da vidimo šta je dalji i širi pravac ovog mesta.

cover1 Putevi kafe Modna varjača Modna varjača kao Gvinet Paltrou Nemačka gastronomija Ukus Nemačke: Skriveni gastronomski biseri Kavkaz bistro // foto Miloš Dimitrijević Kavkaz: Na samom vrhu bistro iskustva