47308700_2095440267169137_2949297301350252544_o
PULS GRADA · gastro

Nedavno otvoren restoran Persijski princ predstavlja nam svu raskoš iranske kuhinje, na lokaciji gde se dugo nalazio restoran Trač, u Mileševskoj ulici na Vračaru. Ovo je prvi restoran ove kuhinje u širem regionu, čime Beograd dobija još jednu zanimljivu zvezdicu u svojoj gastronomskoj ponudi.

Iranska, ili kako je često nazivaju persijska, kuhinja vešto prožima tradiciju ove velike zemlje sa uticajima Levanta, grčke, turske pa i ruske kuhinje sa jedne, te Indije i Pakistana sa druge strane. Tako nastaju jela koja u sebi nose finu ravnotežu ukusa gde svaki sastojak i svaki začin imaju svoje mesto čineći idealnu fuziju ukusa u kojoj nema ekstremno ljutih, kiselih ili slatkih nota – sve je baš na svom mestu.

Persijski princ
Mileševska 39
Beograd
011/403 17 01
Uto - ned: 9:00 - 23:30

Osnova toga je drevna filozofija da se u jednom jelu spajaju namirnice „tople prirode“, recimo orah, sa onima „hladne prirode“, kakav je recimo patlidžan, što u konačnom zbiru daje fenomenalno toplo predjelo Mirzaghasemi. Bogatstvo aroma i boja, tekstura i ukusa prožima se kroz sve ono što smo probali, počev od bogate „Salate iz prinčevske bašte“ (sa narom, jabukama, brokolijem, celerom i kajmakom) i Mast-O-Khair, sjajnog uvoda sa kremastim jogurtom, krastavcima, orasima i nanom do pomenutog patlidžana.

U glavnom delu, sa jedne strane bile su vrlo zanimljive kombinacije poput seckane jagnjetine sa žutim sočivom i sušenom limetom, Ghormen Sabzi – jagnjetina sa pasuljem i aromatičnim biljem i Fesendžan – piletina u sosu od nara i mlevenih oraha, a sa druge specijalitete sa grila kakvi su sjajni Đuđeh kebab: grilovani pileći file sa šafranom i ništa manje zanosan Logme kebab od mlevenog telećeg i jagnjećeg mesa.

Kao dezert, nezaobilazne su baklave u kojima dominiraju pistaći, a tu je i originalni kremasti persijski kolač sa urmama punjen orasima. Enterijer koji fino dočarava atmosferu Bliskog i Srednjeg istoka, upotreba autentičnih receptura i začina, te ljubazno osoblje koje ume da pojasni i preporuči, sveukupno čine da ovo mesto bude početna stanica jednog novog i posebnog gastro putovanja.


Coko krem-cover Novo: Moja Kravica čoko krem page-cover 5 proizvoda netipičnih ukusa koji se prodaju širom sveta cover www.timeout.com Da li biste probali avokado latte? onehand-625x352 Japanci su izmislili čips koji može da se „pije“ · · · ·