web 2_cover
PULS GRADA · gastro

Verni tradiciji pomeranja granica i uspostavljanja novih standarda, inovativni i neumorni u otkrivanju novih gastro senzacija, kreativni dvojac Nenad i Goran Beogradu predstavlja jednu od najinteresantnijih svetskih figura moderne gastronomije. Naravno, sve se ovo dešava u hotelu Square Nine, odnosno njegovim restoranima The Square i Ebisu, a novi šef kuhinje je Ajk Zimer.

Ovenčan titulama najboljeg šefa kuhinje u Engleskoj i Portugalu, sa iskustvom na raznim meridijanima, ovaj šarmantni šef kuhinje je potpuni posvećenik u kulinarstvu i ta se posvećenost oseća u svakom jelu i svakom zalogaju. Učenik i sledbenik nedavno preminulog čuvenog kuvara Paula Bokasa (Paul Bocuse), Ajk se, kako nam se u neformalnom razgovoru predstavio, bazira na filozofiji „manje je više“, odnosno trudi se da svaki od sastojaka jednog jela ima svoj i smisao i funkciju i autentičan ukus.

The Square
Studentski trg 9
Beograd
011/ 333-35-10
Pon - ned: 6:00 - 23:00

Inspirisan lokalnom kuhinjom i namirnicama ovog podneblja, istinski zaljubljenik u ribu i plodove mora, novi šef kuhinje je na upravo aktuelnom prolećnom meniju restorana The Square pokazao put i pravac kojim namerava da ide. Sva jela koja smo probali imaju njegov potpis i pečat i na prvi zalogaj vidi se da je to jedna sasvim drugačija škola od one poznate na ovim prostorima, a doživljaj i na nepcima i vizuelno zaista je perfektan, ništa manje.

O tome kako se tradicionalna domaća kuhinja može predstaviti na nov način ponajbolje svedoči volšebni „srpski oreo sa kozjim sirom i ajvarom“ gde je kozji sir intrigantno punjenje „keksa“ na bazi maslina uz ajvar koji daje završnu notu ovom predjelu. Sledeće jelo koje smo probali Ajk opisuje kao „vrlo seksi“, a ono je savršeno za tople dane – nežni miks školjki kapesante sa đumbirom, karfiolom, krastavcem i bundevom koja daje „zemljanu notu“, a biber pikantnost. Smelo kombinovanje lokalnog i internacionalnog dolazi kroz magičnu kombinaciju koju čine lignje i kulen uz efektnu pratnju povrća, dok je smuđ sa pireom od belog luka, šparglama i fondanom od šargarepe dao  posebnu notu poznatim ukusima.

Kompletno nova dimenzija deserta stiže u famoznoj kreaciji Yoghurt & Mango Tonka Bean and Almond Sponge osmišljena u saradnji sa šefom poslastičarskog tima Zdravkom Gavrilovićem. Kolač osmišljen za tople dane lagan je i kremast, sa malo kalorija a servira se kao atraktivna bela lopta gde lagani krem od tonke i bademove hrskave mrvice dovode do eksplozije letnjih ukusa. Naravno, sledi više nego topla preporuka da se u ove ukuse lično uverite, a ako bismo naš utisak trebali da svedemo u tri reči, one su: jednostavno i jedinstveno i… savršeno!

Smelo kombinovanje lokalnog i internacionalnogOtvori galeriju
cover Tortastično – najbolje ideje za rođendansku tortu 736189_739129226131897_3862319499751548235_o_cover Ima Sushi: Sjajan balans tradicionalnog i modernog photo-1478998674531-cb7d22e769df 8 zanimljivih činjenica o hrani koje možda niste znali xdqWxq3bRm_nkbxW3QsWaEAXjkKlXpf5UZiHN4qcgFc Italija: U kojoj regiji se jede najbolja pasta? · · ·