Užitak, foto: Nemanja Zdravković
PULS GRADA · gastro

Ukoliko biste spojili urbanu lokaciju, nordijski ambijent, zanatske proizvode i najkvalitetniju ponudu kafe, jedino što biste mogli da dobijete kao rezultat jeste potpuni Užitak. Iako je u Beogradu ponuda lokala zasnovanih isključivo na kafe-konceptu u poslednjih godinu dana znatno porasla, u razgovoru sa vlasnikom Užitka, Dragutinom Hadži-Boškovićem, zaključili smo da za svako od pomenutih mesta ima sasvim dovoljno publike. Važno je diferencirati se u pojedinim segmentima, ali i ne posmatrati slične koncepte kao konkurenciju, već kao ključne saigrače na tržištu, koji se drže zajedno.

Užitak
Hilandarska 4
Beograd
pon - pet: 07:00 - 21:00
subota: 08:00 - 21:00
nedelja: 09:00 - 15:00

Kada je Užitak u pitanju, početna ideja bila je stvoriti koncept sa kvalitetnom ponudom, bez komercijalnog pristupa. Akcenat je svakako na najkvalitetnijoj kafi u koju spada 100% arabica, kao i organic kafa. Osim home blend-a, koji se sastoji od četiri različite vrste kafe, u ponudi su sve single origin kafe (potiču samo sa jedne plantaže), i to srednje pržene kako bi se u samom zrnu istakao najbolji ukus i miris. U zavisnosti od preferencije, u Užitku ćete u svakom trenutku biti u mogućnosti da probate četiri vrste kafe. Tokom septembra bile su to El Salvador, Organic, Home Blend i Costa Rica kao kafa meseca.

Samoj pripremi kafe posvećuje se posebna pažnja, te je obuka osoblja veoma važan segment. Posebna umešnost potrebna je kako bi se u šoljici istakao pun ukus kafe, pa se i mlevenje zrna vrši tek kada gost poruči kafu. Dobro je znati i da se obuka ne odnosi samo na zaposlene, već i na posetioce. Prva stvar koju ćete sigurno zapamtiti jeste koja je razlika između arabike i robuste, kao i da je hladno mleko u espresu neprihvatljivo ukoliko želite da osetite pravi ukus kafe.

Coffee selection and delights nametnuo je i jedan izazov – pronaći „dobro društvo“ savršenoj kafi. Kao idealni asesoari uz šoljicu dobre kafe izdvojili su se Anđeli, Moritz Eis, Kabinet i Rakia bar, a čiji je zajednički imentelj činjenica da su u pitanju premium proizvodi. Ideja da u ponudi uvek imaju nešto novo, konstantno donosi iznenađenja stalnim posetiocima lokala, te je jedan od noviteta i topla čokolada (ali ne ona koja se pravi od praha već PRAVA – prim.aut.) koja nas uskoro očekuje u Užitku.

Sam ambijent i celokupan vizuelni identitet zasluge su L’enfant Terrible koncepta, odnosno arhitekte Aleksandra Spasojevića, koji je uspeo u nameri da kreira mesto integrisano sa okolinom, bez narušavanja koncepta ulice, a opet dovoljno primetno. Iako načelno minimalistički, enterijer Užitka, zahvaljujući poznatim teksturama, prirodnim materijalima i detaljima poput kariranih stolnjaka, školskih stolica, školske table i (bakinih) teglica, predstavlja pravo udobno skrovište za one koji žele da uživaju.

CoffeeFest Vodimo vas na prvi CoffeeFest Falafel ćoše Falafel ćoše – brzo i zdravo Tincan Tincan: Restoran koji služi samo konzerviranu ribu Previše lepe da biste ih pojeli Neobične torte: Previše lepe da biste ih pojeli