Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

„Dani Amerikane” od 7. do 27. oktobra

AUTOR: CityMagazine 06 Oct, 2019
„Dani Amerikane” od 7. do 27. oktobra

Povodom dolaska Dejvida Vana, nagrađivanog američkog autora, koji je preveden na više od 20 jezika i čija je knjiga Legenda o samoubistvu objavljena u Amerikani, od 7. do 27. oktobra u Beogradu će se održati manifestacija Dani Amerikane na različitim lokacijama i uz bogat program.

Na svečanom otvaranju koje počinje u 18 sati u Jugoslovenskoj kinoteci, u Sali Makavejev (Uzun Mirkova 1), govoriće Timoti Stendart, savetnik za medije i kulturu Američke ambasade, dr Biljana Dojčinović, profesorka na Katedri za opštu književnost, Igor Toholj, filmski autor i selektor, Mina Kebin, urednica u Laguni, Janja Stjepanović, urednica u Laguni i Tanja Vučković, PR Lagune. U 19 sati počinje koktel, a u 20 sati projekcija filma Divljak / The Wild One, r. Laslo Benedek (1953). 

Lagunina biblioteka Amerikana osnovana je krajem 2016. godine sa ciljem da upozna srpsku publiku sa klasicima 20. i 21. veka koji pružaju različite uvide u američko društvo, američku kulturu i njen uticaj na savremeni svet. U okviru te edicije objavljena je i knjiga Legenda o samoubistvu nagrađivanog američkog autora Dejvida Vana, koji će 26. oktobra biti gost na Sajmu knjiga. Susret sa piscem biće organizovan dan kasnije, 27. oktobra u Delfi Caféu.

Tokom Dana Amerikane na Filološkom fakultetu će niz predavanja biti posvećen savremenoj američkoj književnosti. U Jugoslovenskoj kinoteci biće prikazan ciklus „drumskog filma“, ultimativnog američkog podžanra, u selekciji Igora Toholja. U Američkom kutku održaće se tribine o tri knjige iz ove edicije: Američkom tabloidu Džejmsa Elroja, Američkom psihu Breta Istona Elisa i o knjizi Džona Apdajka Beži, Zeko, beži. Laguna će sa Američkim kutkom nastaviti saradnju, pa će se tribine o ostalim knjigama iz biblioteke Amerikana održavati svake druge nedelje, tokom cele sledeće godine.

Kao svojevrstan uvod u Dane Amerikane i najava same manifestacije, Lagunin književni klub (petak, 4. oktobar) biće posvećen knjizi Dejvida Vana Legenda o samoubistvu.

„Dani Amerikane"

Uzun Mirkova 1, Studentski trg 3, Makedonska 22
07.Oct 2019
Jugoslovenska kinoteka, Filološki fakultet, Američki kutak