Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Izdavač popularne video igre optužen da namerno izaziva zavisnost

AUTOR: CityMagazine 07 Oct, 2019
Izdavač popularne video igre optužen da namerno izaziva zavisnost

Većina ljubitelja video igara bi se složila da su najbolje one igrice koje najviše okupiraju njihovo vreme. Kada posle jedne igračke sesije, poželite da odigrate još jednu partiju PES-a sa drugovima ili pređete još jedan nivo vaše omiljene pucačine, to je znak da se radi o kvalitetnim naslovima.

Ipak, ne misle svi tako. Neki tvrde da video igre izazivaju zavisnost i da njihovi izdavači treba da budu tretirani kao proizvođači cigareta. To je uglavnom stav roditelja koji nisu u stanju da odvoje svoje dete od kompjutera, telefona i drugih gedžeta sa igricama. Zanimljivo je da su nedavno jedan muž i žena iz Montreala upravo iz tog razloga tužili kompaniju Epic Games, odgovornu za popularnu video igru Fortnite.

U tužbi koju je za njih podnela advokatska firma Calex Légal, stoji da Fortnite izaziva lučenje dopamina kod mladih i stvara fizičku zavisnost ekvivalentnu onoj od narkotika. Ovi roditelji dvoje dece od 10 i 15 godine takođe tvrde da su se ljudi iz kompanije Epic Games ponašali neetički kada su angažovali psihologe da im pomognu u kreiranju što zaraznije igrice.

Iz advokatske firme Calex Légal smatraju da bi proizvođači igrica trebalo da obeleže svoje naslove odgovarajućim upozorenjima o negativnim efektima na psihu igrača. Osim toga, oni očekuju i da dobiju određenu odštetu od kompanije Epic Games, ali još uvek nije poznato o kojoj sumi se radi.

Kakav je vaš stav po ovom pitanju? Da li smatrate da roditelji imaju pravo u ovom slučaju ili ste na strani kreatora Fortnite-a?

Izvor: Techspot