Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
KCB Urban Hike 1: Idemo u blokove!

Šta je hiking? Definicija kaže da je to dugačka šetnja koja nam pričinjava zadovoljstvo, tokom koje nešto istražujemo ili se rekreiramo i aktivno opuštamo. Upravo sa tom namerom pokrećemo KCB Urban Hiking, a u želji da zajedno sa arhitektama, umetnicima, istoričarima, ali i lokalcima, još bolje upoznamo Beograd, da pri tom budemo napolju, da budemo zajedno, da budemo bezbedni i zdravi!

Par saveta za početak:

  1. Neophodna je udobna obuća i odeća kojoj neće smetati kišica ili vetar ako nas iznenade.
  2. Sa sobom ponestite flašicu vode, neki snekić, telefon da fotkate, a mapice i informacije ćemo obezbediti mi!
  3. Planirajte vreme i rezervišite bar 3 sata za hajk. Odvojite za sebe dovoljno vremena da budete opušteni i uživate u svakom trenutku.
  4. Budite fleksibilni – tokom ovakvih šetnji moguće su i manje izmene, promene rute ili neplanirana zadržavanja na nekoj od tačaka šetnje.
Foto: DJP

KCB Urban Hike 1 inspirisan je izložbom Ulica! autorke Dragane Kovačić. Ulica sa svojom autentičnom umetnošću ušla je u prostor galerije, a mi idemo u Blok 45 da obiđemo galeriju na otvorenom.

Blok 45 jedan je od bisera arhitekture i urbanizma sedamdesetih godina prošlog veka. Izgrađen je u rekordnom roku, sa namerom da obezbedi siguran i udoban život svojim stanovnicima. U njegovom osmišljavanju i projektovanju ogledali su se neki od naših najznačajnijih arhitekata, urbanista i građevinaca tog vremena. Život koji se dešavao u, i između zgrada, na klupicama, u prolazima, na keju stvorio je posebnu atmosferu i osećanje pripadnosti bloku.

Grafiti u Bloku 45 nastaju osamdesetih godina, pod uticajem hip-hopa, brejk densa i potrebe da se iskorači iz sivila.

Foto: Jana Gligorijević

Ko su Jens, Hope, Cash, Junk i kako oni rad? Šta je tag, silver piece, wild style ili paste-up? To i još mnogo toga o grafiti sceni Bloka 45, saznaćete ako krenete na KCB Urban Hike.

  • UH vodič: Liljana Radošević, istoričarka umetnosti
  • Vreme: Subota, 27. februar 2021, 11.00 sati
  • Mesto sastanka: Preko puta okretnice autobusa 95 i tramvaja 7, 9, 11
  • Za KCB UH1 možete se prijaviti na email: jovana.radovanovic@kcb.rs. Broj hajkera je ograničen na 30.

KCB Urban Hike 1: Idemo u blokove!

Dr Ivana Ribara
27.Feb 2021
Blok 45