Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Najstarija osoba na svetu je napunila neverovatnih 117 godina

AUTOR: CityMagazine 14 Jan, 2020
Najstarija osoba na svetu je napunila neverovatnih 117 godina

Samo zamislite čega sve čovek može da bude svedok za 117 godina života. Vek iza nas bio je vreme svetskih ratova, velikih broja regionalnih sukoba, promene dominantnih ideologija i moralnih normi, nestanka starih imperija i nastanka novih država. Tokom svih ovih godina, čovek je morao biti pun optimizma da bi i u dubokoj starosti imao volju za životom.

Ne sumnjamo da Kane Tanaka poseduje taj kvalitet. Ova baka iz Japana nedavno je napunila neverovatnih 117 godina i trenutno je najstarija osoba na svetu. Gospođa Tanaka je 2. januara proslavila svoj rođendan sa prijateljima i osobljem u staračkom domu, naravno, uz veliku ukusnu tortu, koja joj je posebno prijala.

Kane je rođena 1903. godine. Sa 19 godina se udala za Hidoa Tanaku, sa kojim će imati četvoro dece, a kasnije će oni usvojiti još jedno dete.

U njenom rodnom Japanu (relativno gledano) živi puno osoba sa više od 100 godina. Neki stručnjaci smatraju da je to zbog njihove ishrane, koja uključuje dosta sveže ribe, pirinča i povrća. Ne sme se svakako zaboraviti ni doprinos gena, ali eksperti još uvek nisu sigurni zbog čega neki ljudi žive preko 100 godina, dok se drugima život završi u osmoj ili devetoj deceniji.

Možda vam se čini da je napredak moderne medicine bitan faktor u dogovečnosti mnogih ljudi, međutim, naučne studije su pokazale da su oni koji su živeli preko 100 godina išli znatno ređe kod doktora od drugih.

Verovatno je na kraju najznačajniji faktor sreće, a ne treba potceniti ni ono čemu smo pričali na početku teksta – optimizam i želja za životom.

Gospođa Tanaka je uvek nečim preokupirana. Ona svakog dana ustaje u 6 ujutru, a dan joj je ispunjen aktivnostima koje od nje zahtevaju mentalni napor, kao što je rešavanje matematičkih zadataka i igranje društvenih igara sa osobljem.

Kada su je prošle godine pitali koji joj je najlepši trenutak u životu, ona je ko iz puške odgovorila: „Sadašnji“. Možda je baš takav njen stav – da uvek živi u momentu i ne osvrće se na prošlost – ključan za njenu dugovečnost.

Izvor: Vintage News