Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Preminuo je glumac Ijan Holm, najpoznatiji po ulozi Bilba Baginsa u trilogiji „Gospodar prstenova“

AUTOR: CityMagazine 20 Jun, 2020
Preminuo je glumac Ijan Holm, najpoznatiji po ulozi Bilba Baginsa u trilogiji „Gospodar prstenova“

Ser Ijan Holm Katbert, slavni britanski glumac poznatiji samo kao Ijan Holm, preminuo je u 89. godini života. On je tokom svoje duge karijere ostvario značajne uloge u filmovima kao što su Gospodar prstenova, Osmi putnik i Vatrene kočije. Rola atletskog trenera Sema Musabinija u ovom poslednjem filmu mu je donela BAFTA nagradu za Najboljeg glumca u sporednoj ulozi, kao i nominaciju za Oskara u istoj kategoriji.

Ijan Holm je rođen 1931. u Eseksu u Velikoj Britaniji. Još kao veoma mlad čovek ostvario je značajne uspehe na pozorišnoj sceni ove zemlje, posebno u Šekspirovim komadima kao što su Henri V i Kralj Lir.

Ljubitelji sedme umetnosti ga posebno pamte po ulozi Bilba Baginsa u filmskim adaptacijama romana Gospodar prstenova i Hobit, ali i ulozi androida Eša u filmu Osmi putnik. Ijan Holm je, između ostalog, igrao još u filmovima Vatrene kočije, Vremenski banditi, Brazil, Ludilo kralja Džordža, Peti element, Avijatičar, Slatka sutrašnjica i Frankenštajn.

Holm se nije pojavljivao na filmu od 2014. Poznati glumac je poslednjih godina patio od Parkinsonove bolesti. On je umro u bolnici 19. juna, okružen porodicom. Ijan Holm je iza sebe ostavio ženu Sofi de Stempel i petoro dece iz prethodnih brakova.

Izvor: Deadline

Izvor naslovne slike: CossieMoJo at English Wikipedia