Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Preminuo je poznati japanski modni dizajner Kenzo Takada

AUTOR: CityMagazine 05 Oct, 2020
Preminuo je poznati japanski modni dizajner Kenzo Takada

Kenzo Takada, proslavljeni japanski modni dizajner koji je decenijama radio u Parizu, preminuo je u nedelju 4. oktobra od posledica infekcije korona virusom. Imao je 81. godinu.

Kenzo Takada je rođen 1939. u japanskom mestu Himedži, koje se nalazi blizu Osake. U Tokiju je završio poznatu Bunka školu mode, a 1965. je odlučio da napusti Japan i preseli se u Pariz.

Poznat po svojim svetlim kombinacijama, šarenim printovima i eklektičnom korišćenju boja, Takada je bio prvi japanski modni dizajner kome je pošlo za rukom da uspe u francuskoj prestonici. Prvih nekoliko godina, on je prodavao svoje kreacije drugim modnim kućama, da bi od 1970. krenuo sam da ih prodaje u svom prvom butiku kontroverznog naziva Jungle Jap.

Inspirisan slikom San Anrija Rusoa, on je dekorisao butik motivima džungle, a ista estetika je inspirisala i mnoge njegove buduće modne kolekcije. Njegove kreacije su takođe bile inspirisane japanskim stilom oblačenja i dizajnom koji je specifičan za Zemlju izlazećeg sunca.

Izvor: NicolleS1/Wikimedia Commons

U junu 1970. jedna od Takadinih kreacija je završila na naslovnoj strani magazina Elle, a već sledeće godine je organizovao svoje prve revije u Njujorku i Tokiju. Svoju najveću radnju u Parizu, pod nazivom Kenzo, Takada je otvorio 1976. To je inače i postalo ime njegovog brenda u narednom periodu.

Modna kuća Kenzo je ostvarila najveći procvat tokom osamdesetih sa izlaskom muške kolekcije 1983, kolekcije kežual odeće Kenzo Jeans i dečije kolekcije Kenzo Jungle. Takada je u istom periodu počeo da izdaje i parfeme. Prvi od njih, King Kong, pojavio se 1980, a nakon njega su usledili i Kenzo de KenzoParfum d’étéLe monde est beauFlowerbyKenzo.

Parfem FlowerbyKenzo / Foto: Svetlana/Wikimedia Commons

I pored velikog uspeha brenda Kenzo, Takada je odlučio da ga 1993. proda čuvenoj francuskoj modnoj kući Louis Vuitton. On je nastavio da povremeno dizajnira za Kenzo do 1999, kada se zvanično povukao.

Takada je u januaru ove godine predstavio svoj novi lifestyle brend K3. Nažalost, više nećemo biti u prilici da uživamo u kreacijama ovog izvrsnog modnog dizajnera, budući da je on 4. oktobra preminuo od posledica infekcije korona virusom. Tako je svet mode ostao bez još jednog svog velikana. Neka počiva u miru.

Izvor: Vogue

Izvor naslovne slike: Christophe Boisvieux / Gamma-Rapho via Getty Images