Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Ove propagandne ilustracije protiv ženskog prava glasa će vas slatko nasmejati

AUTOR: CityMagazine 02 Dec, 2019
Ove propagandne ilustracije protiv ženskog prava glasa će vas slatko nasmejati

Parlamentarna demokratija nije toliko stara koliko se čini. Opšte pravo glasa za sve građane je tek uvedeno početkom 20. veka, i to samo u zemljama kao što su Velika Britanija i SAD. Pre toga, samo su određene klase muškaraca mogle da biraju političare koji će da vode zemlju.

Od 1918. u Velikoj Britaniji, 1919. u Holandiji i 1920. u SAD, žene su dobile priliku da glasaju na izborima. Velike zasluge za to pripadaju tzv. sufražetkinjama, pripadnicama pokreta koji su se borili za uvođenje ženskog prava glasa.

Mada ovo pravo danas niko ne dovodi u pitanje, u ranijim vremenima je bilo drugačije. Muškarci su organizovali različite kampanje protiv davanja biračkog prava ženama, a jedan od načina njihove borbe su bile i propagandne ilustracije na posterima i razglednicama.

Na njima su se najčešće mogli videti džangrizavi muškarci u tradicionalnim ženskim ulogama (za to vreme). Oni su prikazani kako peru veš, staraju se o deci i prave ručak za porodicu. Zvuči kao pravi horor, nema šta! Nasuprot njima, žene debatuju o politici, kandiduju se na izborima i brigu o domaćinstvu ostavljaju svom mužu.

Iz ove perspektive, sve ovo deluje veoma šaljivo, ali ne treba zaboraviti da je svojevremeno postojao veliki otpor prema ženskom biračkom pravu i da nije bilo sigurno da će ga one ikad dobiti. U našoj galeriji u nastavku možete videti kako izgledaju neke od ovih propagandnih ilustracija. Verujemo da će vas slatko nasmejati!

Izvor: Bored Panda