Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Zanimljivosti o najstarijoj flaši vina na svetu

AUTOR: CityMagazine 15 Oct, 2020
Zanimljivosti o najstarijoj flaši vina na svetu

Pravljenje kolekcije vina jedan je od najskupljih hobija na svetu. Ozbiljni i ozbiljno bogati kolekcionari traže najređe flaše vina na svetu, i to najčešće ne da bi konzumirali njihov sadržaj, već samo da bi ih imali na svojoj polici.

Većina vina dobija na vrednosti sa protokom vremena, uglavnom jer ljudi misle da njihov ukus postaje intenzivniji što su starija. Na svetu danas postoje neke veoma stare i skupe flaše vina, ali nijedna od njih nije toliko stara kao vino iz tzv. Špajer flaše, za koje se procenjuje da je napravljeno pre gotovo 1.700 godina.

Ova flaša je dobila ime po gradu Špajer, koji se nalazi u današnjoj Nemačkoj. Tim arheologa je 1867. na toj lokaciji iskopao grobnice preminulog bračnog para iz doba antičkog Rima. Zajedno sa drugim stvarima, kao što su sanduci supružnika, oni su pronašli i šest sudova u ženinoj grobnici i još deset u grobnici muškarca. Verovali ili ne, jedna pronađena flaša je i dalje u sebi imala tečnost.

Žučkasto zelena staklena flaša sa malim drškama u obliku delfina bila je napunjena bistrom tečnošću i kako izgleda, smolom. Flaša je bila zatvorena voštanim čepom, a stručnjaci smatraju da je unutar nje bilo skladišteno i maslinovo ulje, koje je trebalo stvaranjem vakuuma da onemogući ulazak vazduha i isparavanje tečnosti. Ovo ulje se u međuvremenu pretvorilo u smolu.

Naučnici veruju da je tečnost unutar flaše mešavina vina i začinskog bilja, što je bio običaj u to vreme. Rimljani su se navodno zaljubili u vino jer je ovaj napitak bio omiljen među starim Grcima, pa su zato ohrabrivali ljude da gaje vinovu lozu u svim delovima carstva.

Špajer flaša vina se sada nalazi u Istorijskom muzeju Falca. Ono što i dalje iznenađuje istoričare je činjenica da je ona i dalje u dobrom stanju, budući da rimsko staklo nije bilo poznato po svom kvalitetu i sposobnosti da dugo traje.

Od kad je ovo vino pronađeno, ljude je zanimalo kakvog je ukusa. Budući da flaša još uvek nije otvorena, to je teško proceniti. Stručnjaci smatraju da to sigurno više nije alkoholno piće, a da postoji i mogućnost da je tečnost danas otrovna. Nije da ima puno dobrovoljaca koji bi je probali…

Mada su neki zaljubljenici u ovaj alkoholni napitak spremni da konzumiraju vino staro sto godina, verujemo da bi ovu 1.700 godina staru flašu vina preskočili.

Izvor: Grunge