Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Evo zašto princ Džordž stalno nosi bermude, a ne pantalone

AUTOR: CityMagazine 25 Mar, 2019
Evo zašto princ Džordž stalno nosi bermude, a ne pantalone

Princ Džordž je verovatno najfotografisaniji petogodišnjak na svetu. Bez obzira na to gde su načinjene, sve fotografije mladog princa imaju nešto zajedničko – on uvek nosi kratke pantalone.

Ispostavilo se da je reč o tradiciji kraljevske porodice da dečaci nose kratke umesto dugačkih pantalona sve dok ne napune osam godina.

Reč je o dugogodišnjoj tradiciji kraljevske porodice

Reč je o dugogodišnjoj tradiciji kraljevske porodice

„Pantalone su namenjene starijim dečacima i muškarcima, dok su kratke pantalone na malim dečacima jedan od onih tihih klasnih markera u Engleskoj”, rekao je stručnjak za bonton Vilijam Henson.

Henson je nastavio da objašnjava da poreklo ove tradicije proizilazi iz starog obreda pod nazivom breeching. Naime, u 16. veku, mladići su nosili haljine. Ta vrsta odeće im je olakšala da budu obučeni za toalet, plus bilo je lakše popraviti haljinu da odgovara rastućem detetu kada je novac za novu odeću bio ograničen. Kada bi napunili oko osam godina (tačan uzrast varira od regiona do regiona) dobili bi svoj prvi par pantalona.

Nekad i sad: princ Džordž i princ Hari

Nekad i sad: princ Džordž i princ Hari

Kraljevska porodica veoma drži do tradicije pa nije iznenađujuće što se pridržava ove vezane za bermude i pantalone. Postoje slike princa Harija i Vilijama iz perioda kada su bili mali na kojima se takođe vidi da nose bermude umesto pantalona.