Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Ovaj čovek uvek putuje sa kraljicom Elizabetom (a nije princ Filip)

AUTOR: CityMagazine 19 Mar, 2019
Ovaj čovek uvek putuje sa kraljicom Elizabetom (a nije princ Filip)

Kao obični ljudi, većina nas se budi uz glasan zvuk budilnika, ali to ne važi za kraljicu Elizabetu koja se budi uz zvuk sviranja gajdi.

Gajdaš suverena bio je poželjan položaj kraljevskog domaćinstva sa samo 15 ljudi koji su nosili tu titulu od njenog nastanka 1843. godine. Sama kraljica toliko uživa u melodijama da vodi svog kraljevskog gajdaša u sve svoje rezidencije u Ujedinjenom Kraljevstvu. Čak se kaže da kraljevski gajdaš češće putuje sa njom nego njen muž, princ Filip.

Kraljica uživa u zvuku gajdi

Kraljica uživa u zvuku gajdi

Svakoga jutra tačno u 9 časova, gajdaš ispred prozora spavaće sobe kraljice Elizabete ponosno duva u gajde punih 15 minuta.

Iako je većina kraljevskih gajdaša ostala nepokolebljiva o svojim prošlim kraljevskim dužnostima, Gordon Vebster, gajdaš suverena iz 1990-ih, rekao je da je zapamtio oko 700 melodija jer kraljica nije volela da čuje iste melodije koje se ponavljaju tokom jednog dana.

Gajdaš suverena mora da udovolji kraljičinim željama

Gajdaš suverena mora da udovolji kraljičinim željama

Druge dužnosti gajdaša suverena uključuju pratnju kraljice do publike i koordinaciju vojnih gajdaša koji igraju na državnim banketima.

Kraljica Viktorija postavila je kraljevsku gajdašku poziciju kada je videla da markiz od Bredalbejna u Škotskoj ima sopstvenog gajdaša. U pismu svojoj majci napisala je: Mi smo čuli samo gajde otkad smo bili u prelepom Gorju i toliko sam zavolela taj zvuk da moram da imam sopstvenog gajdaša.” Ubrzo nakon toga, titula gajdaš suverena je postala zvanična.