Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Ovaj novozelandski grad ima svog zvaničnog čarobnjaka

AUTOR: CityMagazine 12 Aug, 2020
Ovaj novozelandski grad ima svog zvaničnog čarobnjaka

Zamislite da šetate negde u podne i sretne dvojicu čarobnjaka u crnim odorama, a niste u snu, video igri, niti je trenutno Noć veštica. Ova scena koja nalikuje Tolkinovim delima o Srednjoj zemlji je zaista stvarna i može se desiti na ulicama Krajstčerča, grada na Novom Zelandu koji ima svog zvaničnog čarobnjaka.

Gospodin u pitanju je Ijan Brakenberi Čanel, rođen u Velikoj Britaniji, a koji se na Novi Zeland preselio tokom 70-ih godina prošlog veka. On je kao mlad putovao Evropom, bio u avijaciji Kanade i predavao englesku književnost u Teheranu. Kada se preselio u Australiju, završio je studije sociologije i psihologije, nakon čega je radio kao profesor u Sidneju. U to vreme je poželeo da nešto promeni i fakultet pretvori u teatar apsurda, a to je učinio „zabavnom revolucijom“. Ostao je bez posla profesora i potom osmislio personu Čarobnjaka.

Foto: MARTIN HUNTER/AFP via Getty Images

Akademicima u Sidneju nije se dopala ta ideja, po kojoj je on provocirao mnoge čudnim oblačenjem i ponašanjem, ujedno i kritikom sistema, pa je sreću dalje potražio u Melburnu. Ni tamo nije dobio zvaničan posao, a njegove ideje su razjarile njegovu suprugu, koja ga je napustila, baš kao i prijatelje, koji su prestali da mu se javljaju. Tada se preselio u Krajstčerč i uspeo u svojim namerama. Zaljubio se u ovaj grad, koji je smatrao idealnim okruženjem za Čarobnjaka, i pravio razne performanse i provokacije. Kada su mu zabranili da se obraća ljudima na trgovima, on je stavio gas masku i pričao na francuskom kako bi zaobišao pravila.

Foto: Trevor James Dallen/Fairfax Media via Getty Images

Običnim ljudima je postao simpatičan, a jedna galerija je njegov rad čak prozvala umetničkim delom. A onda ga je jedno obližnje mesto pozvalo da prizove kišu za njihov poljoprivredni festival. Uz bubnjeve, izveo je kišni ples i kiša je zaista pala samo par sati kasnije. Kasnije mu se obratio i premijer Novog Zelanda, a potom je došao i trenutak kada je dobio zvanični status čarobnjaka i godišnju platu od oko 9.000 evra za svoje usluge. One podrazumevaju učestvovanje u svim vrstama turističkih promocija, kao i dočekivanje raznih delegacija, što ukupno obuhvata 200 sata posla godišnje.

Foto: Julia Hollingsworth/CNN

Kako Ijan sada ima 87 godina, poslednjih 6 ima svojevrnog šegrta kog obučava da preuzme posao, ukoliko se zajednica bude složila sa tim. U pitanju je 39-godišnji Ari Friman, koji je Čarobnjaku prišao na ulici pre šest godina i zamolio ga da „uči zanat“. To se uglavnom svodi na duge diskusije i rasprave, a pitanje je da li će Friman dobiti isti zvanični status i platu nakon Ijanovog povlačenja.

Izvor: CNN

Naslovna fotografija: Joseph Johnson/Getty Images/Julia Hollingsworth/CNN