Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Sada je pravo vreme da sredite terasu

AUTOR: Isidora Spasić 24 Mar, 2020
Sada je pravo vreme da sredite terasu

Jedna od pozitivnih stvari koje ljudi čine kada žele da se distanciraju od loših vesti koje nas trenutno okružuju, jeste da sređuju kuću. To je svakako pohvalno, ali ne treba zaboraviti ni na terasu, zbog čega vam dajemo korisne savete kako da je dovedete u red.

Raskrčite

Mnogi prave veliku grešku, a to je da terasu često koriste kao ostavu ili skladište. Na njoj se tako gomilaju nepotrebne stvari i sve ono što navodno nema gde drugde da se skloni. Zato je prvi korak u sređivanju terase da se ona temeljno rasčisti. Dobro je pregledajte, detaljno ispreturajte, pa nepotrebne stvari konačno bacite, a ostale uredno rasporedite po drugim prostorijama u kući.

Foto: www.digsdigs.com

Očistite

Na red dolazi čišćenje koje će biti zahtevno. Adekvatno se obucite, i stavite gumene rukavice kako biste zaštitili ruke od agresivnijih hemikalija. Pripremite sva sredstva za čišćenje u odnosu na površine koje ćete tretirati (metal, drvo, staklo, plastika), krpe, sunđere, četke, metlu, džoger, kofu sa vodom… Onda temeljno i bez žurbe sve očistite, a obavezno i dezinfikujte.

Foto: www.digsdigs.com

Presložite

Pošto ste očistili terasu, sledeće je da složite sve elemente i sitnice koji moraju biti na njoj. Odvojte jedan deo za to, a ukoliko ima mesta stavite poličicu ili ormarić na koje ćete uredno moći da raspoređujete.

Foto: www.digsdigs.com

Redizajnirajte

Sada je momenat da izvučete zaboravljeni nameštaj iz podruma, ili konačno iskoristite onaj koji vam neupotrebljen stoji po kući. Vidite šta zbog veličine prostora može da vam stane na terasu. Zatim selektujte stolice i stočić, pa ih išmirglajte, prefarbajte, oslikajte, i prelakirajte. Postavite još foteljicu, tabure, par jastuka, i prostirku za pod.

Foto: www.digsdigs.com

Mislite na detalje

Okačite ili postavite uramljene slike, fotografije, razglednice, postere, i kalendar. Rasporedite još figurice, ukrase, i memorabilije sa putovanja. Dakle, neka bude uključeno sve ono što vas čini srećnim, što vas uveseljava, i podseća na neke lepe trenutke.

Foto: www.digsdigs.com

Unesite biljke i svetlo

Biljke su svakako neizostavni deo svake terase, a sada je idealno vreme da ih zasadite. To ne mora biti isključivo ukrasno cveće, već i začinsko bilje; na primer – peršun, bosiljak, ruzmarin, i lavanda, jer se lako održavaju. Iznesite stonu ili podnu lampu, kao i ukrasne sijaličice nanizane na gajtan, kako biste i uveče mogli da sedite na terasi.

Foto: www.digsdigs.com

Opustite se i uživajte

Udobno se smestite pa čitajte knjigu, pišite dnevnik, ili pozovite prijatelja da popričate. Na miru doručkujte, popite popodnevnu kafu, sredite nokte, složite slagalicu, počnite da šijete, štrikate, hranite ptičice… Ono što je najlepše jeste da duboko dišete, meditirate, razmišljate, posmatrate. A kada zahladi ne zaboravite da se ogrnete ćebencetom.

Foto: www.digsdigs.com

Ako imate malu terasu…

Ne treba da odustanete od sređivanja! Raskrčite je i očistite, pa stavite stoličicu na koju možete da sednete, i uz šolju toplog čaja „proluftirate” misli. Za slučaj da nema mesta ni za to, tokom lepih dana jednostavno stojte napolju, razgledajte, i pustite da vas sunce ogreje.

Foto: www.digsdigs.com

Naslovna slika: www.digsdigs.com